Někde jsem četla, že vaše oblíbené jídlo je hovězí maso, rajská omáčka a knedlík. Tak to asi budete milovníkem české kuchyně...

Na rajské omáčce jsem vyrostl, miloval jsem ji od babičky a chutná mi dodnes. Mám kamaráda, výborného kuchaře, který mi je průvodcem světem kuchyní. Je to takzvaný přítel na telefonu. Když něco vařím a nevím si rady, tak volám jemu. Českou kuchyni mám rád a chtěl bych se naučit omáčky, třeba rajskou, svíčkovou, koprovku... Ale zatím jsem na to ještě nedostal odvahu.

Jaká jídla máte ještě rád?

Třeba husté polévky.

Vy jako vrcholový sportovec ale musíte dodržovat nějaký režim. Jak vypadá váš jídelníček před nějakým důležitým závodem, třeba před olympiádou v Londýně?

My nemáme žádného dietologa, a tak si každý svůj jídelníček skládá podle chuti. Za ty roky už vím, co mi dělá dobře a po čem je mi těžko. Dávám si pozor, abych nejedl těžké jídlo před tréninkem, ale o víkendu, když nemám trénink, tak si ho klidně dám. Ráno třeba snídám Cini Minis s mlékem, na oběd mám sladké knedlíky nebo maso s rýží a večeře je klidně jen studená – rohlík nebo chleba se šunkou či sýrem. Jídlo tedy nemám pevně dané, jím, na co mám v tu chvíli chuť.

Říkal jste, že před tréninkem nejíte nic těžkého, to naprosto chápu. Ale jak se vůbec snáší voda se žaludkem? Mají kanoisté něco jako mořskou nemoc?

Tak s tím nemám vůbec problém. Žaludek se mi zvedá maximálně v posilovně po těžkém tréninku.

Kanoistika je fyzicky hodně náročná, vyžaduje spoustu energie. Jaké jídlo nebo nápoj vás před závodem nabije k lepším výkonům?

Já jsem masový typ. Rád si dám den před závodem třeba steak. V den závodu si dopřeji sladkou snídani a jako svačinu mám připravené banány a sušenky. Během závodu piji iontové nápoje nebo jen čistou vodu.

 

 

Spousta mužů miluje sladké. Podle toho, co jste říkal, tak asi patříte mezi ně...

Ano. Mám rád sladké knedlíky, palačinky, žemlovku. Rád obědvám sladké mezi tréninky, protože to rychle strávím a můžu jít trénovat bez bolesti břicha.

Jste ženatý, máte dvě děti. Sdílíte s manželkou stejný vkus, co se jídla týče? Co vám od vaší ženy chutná?

Má žena umí luxusní rajskou a palačinky. Máme podobné chutě, takže když mě nechává se v kuchyni vyřádit, s dětmi snědí vše, co jim uvařím.

A co jim rád vaříte?

Když mám čas, tak vařím rád. Svoje recepty nemám, jen to, co si někde přečtu nebo co mi kamarád kuchař poradí. Můj oblíbený recept se jmenuje Tátovo kuře a převzal jsem ho z časopisu Apetit.

 

Recept: Tátovo kuře podle Ondřeje Štěpánka

Připravte si: celé kuře, 20 brambor, 1 celý česnek, 150 gramů slaniny, máslo, sůl, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Hodně jezdíte po světě, určitě jste měl možnost ochutnat spoustu národních kuchyní. Která vám nejvíce „sedla“?

Po české kuchyni mám oblíbenou italskou, takže pizzu a těstoviny.

A co fastfoodové pokrmy? Jsou pro vás tabu?

Fastfoody rád navštívím, když jsem třeba na letišti nebo na cestách autem. Ale beru je s rezervou – je to rychlé a nic mě u nich nepřekvapí.

Kdybyste letos vyhrál olympijskou medaili, jakým jídlem byste svůj úspěch oslavit?

Medaili bych oslavil pořádným argentinským steakem a spláchnul bych to plzní…
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Archiv Ondřeje Štěpánka