Pavle, co vy a vaření? Podle té vybavené kuchyně se zdá, že je to váš koníček…
„To zrovna ne, vařím většinou z donucení a spíše jednodušší věci. Na větší akce si netroufám, už proto, že mám obrácený režim. Pracuji do noci, ať už píšu, nebo hraji Bivoje v Dívčí válce u Františka Ringo Čecha, a tak chodím spát okolo třetí ráno a vstávám k obědu. Naštěstí je pro zoufalce, jako jsem já, k dispozici mnoho polotovarů. Proto také nemůžu žít bez mikrovlnky.“

Klikněte pro větší obrázek!Kuchyni jste si vybral a navrhl sám?
„Je udělaná na zakázku místním truhlářem, kterému jsem nechal volnou ruku. Já pak měl k zařízení jen pár drobností a nechal jsem si poradit sestrou, která je v tomhle ohledu zkušenější.“

Přesto, je něco, co byste tu změnil?
„Těžko říct, jsem velmi nenáročný. I když, možná bych vyměnil myčku, protože ta moje občas špatně myje. Moje partnerka má ve svém bytě kvalitnější, u které se nestává, že na talíři něco zůstane. A kdybych jednou stavěl dům, rozhodně bych chtěl takový ten prostorný, americký pult uprostřed kuchyně a nad ním seshora zavěšené nože. To se mi líbí.“

Máte tu pár zajímavých dekorací, vedle dveří například visí africký bubínek, druhou zeď zase zdobí Kandinskeho reprodukce. Váže se k nim nějaký příběh?
„Ani ne, člověk by neměl uchovávat předměty kvůli vzpomínkám. Svazuje to, když se pak venku plní kontejner. Ty nejzásadnější věci si nosím v hlavě.“

Má vaše rodina nějakou specialitu, na které si opravdu pochutná?
„Na speciality a recepty je spíše tatínek než já. Ale poradím čtenářům skutečně libovou chuťovku k masu, která na mém stole nikdy nechybí. Zavařte meruňky s cukrem tak, jak jste zvyklí, ale přidejte do sklenice hodně cibule, nakrájené na kolečka. Je to pecka k jakémukoli masovému pokrmu, takové „čatní“ po našem.“

Klikněte pro větší obrázek!Který národ má podle vás nejlepší kuchyni?
„Dva roky jsem se tím hodně zabýval, to bylo v době, kdy jsem psal o jídle do novin. Došel jsem k závěru, že nejlépe vaří Vietnamci a Číňané. Jejich ochucování pokrmů, především práce s kořením, je nedosažitelná. V Evropě bych jednoznačně vyzdvihl Francouze.“

Z vaší kuchyně se vchází rovnou na terasu. Chutná vám víc na čerstvém vzduchu?
„Miluju jídlo venku, je to pohodička. Na terase se často scházíme u jídla s kamarády – máme teď přímo sezónu, obden se u někoho z party griluje, pije a kouří, a já nezůstávám pozadu. (směje se) Zbožňuji takhle progrilovaná léta.“

Televizní diváci si vás pamatují z pořadu Jste to, co jíte, kde jste hubl pod dohledem odborníků. Ještě držíte dietu?
„Přestal jsem ji držet asi tak týden po tom, co zhasla světla a vypnuly se kamery! Šel jsem tenkrát při natáčení během jedenácti týdnů ze 119 na 103 kg. Dnes mám sto deset a nepřibírám, hodně mě krotí přítelkyně. Těžko odolávám sladkostem a v noci mě občas přepadne mlsná. Ale snažím se, už dávno to není, co to bývalo.“

A co prohýbající se stoly na večírcích a rautech? Odoláváte?
„Doby, kdy jsem chodil po večírcích a připadal si důležitý, jsou dávno pryč. Pozvánky chodí kupodivu pořád, jen s nimi tak spíše podložím stůl, než bych nějakou využil. Večer buď hraji, nebo se věnuji partnerce a její dceři.“

Klikněte pro větší obrázek!Kterou potravinu a který nápoj máte doma vždy po ruce?
„Pomazánkové máslo bez příchuti a z nápojů poslední dobou bílé víno.“

Víno? Čekala bych spíše ingredience na koktejly, vzhledem k vaší účasti v reality show Bar…
„Už jsou to dva roky, koktejlů bych teď namíchal všehovšudy pět šest. Dodnes mi ale volají přátelé, kteří si doma dělají mojito a chtějí poradit. Tenhle drink zažívá stále vzestup, lidé si pěstují mátu za oknem, pořizují si speciální špachtli a míchají drinky doma. Já sám nemíchám nic, i když nedávno jsem udělal výjimku. Napadlo mě spojit takový ten nový hit – aloe vera s vodkou. A říkám vám, mělo to fakt koule! Asi si to nechám patentovat!“

Text: Anna Lánská
Foto: Mojereklama.cz