Jaký máte vztah k jídlu?

„Bez jídla nelze žít. Jen mi na jídle vadí to, že člověk musí tolikrát jíst. Vyhovovalo by mi, kdybych se najedl jednou za měsíc a byl by pokoj. Bylo by to tak pro mě pohodlnější. Ale gurmáni by jistě nesouhlasili, protože většina lidí ráda jí...“

Na čem jste vyrůstal?

„V mládí mi bylo jedno, co jím. Hlavně že to chutnalo a bylo to od maminky... My jsme byli vychovaní tak, že jídlo, které je na stole, se sní. Neexistovalo nějaké chceš – nechceš. Dnes jsou děti zhýčkané... Já si myslím, že chutě člověka se odvíjí od toho, co se naučí doma. Když jeho maminka dobře vaří, tak říká, že nejlepší jídla jsou od maminky. Dnes ale gurmánství udělalo velký skok dopředu, protože lidé se naučili jíst i jiná jídla než klasicky česká. Já jsem ale vždycky dával přednost české kuchyni. Mé nejoblíbenější jídlo je kachna. Já ji dělám tak, že na dno pekáče dám silnější třísky – maso pak není tak mastné a nerozmáčí se.“

Máte rád ještě jiné maso než kachní?

„Oblíbil jsem si zvěřinu, která je vynikající. Musí se ale připravit předem. Maso, které je z přírody, má zvláštní chuť. Také mám rád steaky. Na ty je ale potřeba dobré maso, nejlepší steaky jsou z argentinské krávy nebo z bizona. Už jsem pochopil, proč v USA ty bizony vystříleli... Bizoní steak stačí osmažit z každé strany tři minuty, maso trochu nakypí a hned je hotové. Je to lahůdka.“

Ale kde se takový bizon dá sehnat?

„Třeba v Makru ho občas mají.“

Zníte jako gurmán. A to byste chtěl jíst jen jednou měsíčně?! A co rybí maso? Jíte o Vánocích kapra, nebo řízek?

„Ryby mám rád. O Vánocích tradičně vařím rybí polévku. Kapr je vděčná ryba, dá se připravit na několik způsobů. Já sám ji mám nejraději na česneku. Ale obalovaný kapr také není špatný, o Vánocích potěší každého Čecha.“

A co jiné ryby?

„Hodně jsem si oblíbil pstruha, protože jeho příprava je jednoduchá a nezabere moc času. Dělávám klasického českého pstruha nebo někdy i kanadského, který je větší. Většinou ho připravuji jen jednoduše na másle.“

 

 

Používáte při vaření nějaké koření?

„Myslím, že stačí jen to základní – sůl a pepř. Každé maso má svoji osobitou chuť a byla by škoda ji něčím přebíjet.“

Máte nějaký svůj oblíbený recept?

„Mám rád třeba polskou omáčku...“

 

Recept: Polská omáčka s hovězím jazykem podle Pavla Trávníčka

Připravte si: hovězí jazyk, sůl, 100 g kořenové zeleniny, citronová kůra, bobkový list, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

  

O spoustě mužů se říká, že si potrpí na sladké. Je to i váš případ?

„Sladké moc nemusím. Čas od času mívám záchvat sladkého a dopřeji si nějakou tu dobrotu. Ale mnohem raději mám ovocný jogurt – taková jahodová Jogobella je nejlepší. Jahody jsou vůbec moje nejoblíbenější ovoce, společně s melounem, ananasem a malinami.“

Máte kromě dobrého masa a jogurtů ještě nějakou slabost?

„Nejsem typ, který drží dietu a v lednici má jen láhev mléka. Když mě honí mlsná, tak si dám uherský salám. Stačí mi kolečko dvě a jsem spokojený. V ledničce mám také své oblíbené kachní sádlo. Namažu si ho na krajíček chleba – je to taková tečka, než se člověk odebere spát.“

Náš tip: Chcete se o herci dozvědět více? Mrkněte na jeho webové stránky www.paveltravnicek.cz.
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Archiv Pavla Trávníčka, www.isifa.com