Vaření je prý hned po muzice vaše nejoblíbenější záliba...

„Je to pravda, vařením se vždycky skvěle uklidním.“

Považujete se tedy za zručného kuchaře?

„Nevím, jestli jsem odborník, ale zatím každému chutnalo.“

Klikněte pro větší obrázek!Stravujete se tedy doma častěji než v restauraci?

„V rámci možností. Dříve jsem byl zvyklý jíst jen po restauracích, ale dnes pokud to jde, tak si raději něco navařím. Nemám rád, když mi lidi koukají do pusy a navíc v restauracích jíte vesměs stále to samé. K jídlu potřebuji klid a přesnou směs ingrediencí, na kterou mám momentálně chuť.“

Co připravujete nejčastěji?

„Většinou takové ty selské pokrmy, jako je cibulačka, brynzové halušky, kuře na paprice, guláše a podobně. Kromě toho ale také rád experimentuji a připravuji jídla z ryb, těstovin nebo zeleniny.“

Prozradíte nám tedy nějakou vaši specialitu?

„Poslední dobou dělám docela často rybí nákyp. Je to můj vynález, který je snadný na přípravu, a vždycky si na něm doma pochutnáme. Do vymazané zapékací mísy pokladete v pravidelných vrstvách plátky vařených brambor, posolené a popepřené rybí filety a smaženou cibuli na slanině. Nakonec vše zalijete smetanou a pečete v troubě necelou hodinu. Je to výborné, doporučuji.“

Klikněte pro větší obrázek!Účastníte se také jako rodilý Moravák tradičních slavností a zabijaček?

„Na ty jezdím pravidelně a rád. Hlavně na tu naší obecní zabijačku, kde se sejdou všichni naši přátelé. To je vždycky velká legrace. Nakoupí se tři prasata, každý přinese nějaké pití a všichni až do ranních hodin popíjíme a zpíváme.“

Jak vypadala vaše svatební hostina?

„Co se týče jídla, drželi jsme se osvědčené tradice. Měli jsme šunkovou rolku, knedlíčkovou polévku a svíčkovou.“

I když jste rockový zpěvák, jevíte se jako velký romantik. Potrpíte si na večeře při svíčkách?

„Možná vás to překvapí, ale v tomhle případě volím raději nějaký sympatický podnik, kde máte svého číšníka a můžete ochutnat hned několik specialit najednou. Pomatuji si, jak jsme byli s mojí ženou na naší poslední večeři za svobodna v Brně. Zašli jsme tam do jednoho moc pěkného podniku, kde jsme měli samostatnou kóji, všude svítily svíčky a hrála příjemná hudba. Číšníci nám postupně nosili několik chodů s ochutnávkou těch nejlepších vín. Pamatuji si, že jsme tam vydrželi asi pět hodin a odcházeli naprosto spokojení.“

Klikněte pro větší obrázek!Jaké máte požadavky na jídlo během vašich koncertů a turné?

„Nemám žádné. Na jídlo v průběhu nemám moc pomyšlení, spíše si na něj zajdu až po vystoupení. Jiné to ale bylo na listopadovém turné se skupinou No Name, kde jsme se měli po této stránce báječně. Protože to byl velký ansábl lidí, tak jsme měli k dispozici dva kuchaře, kteří nám každý den vařili skvělá jídla, od bramboráků až po různé speciality.“

Máte nějaký zvláštní zážitek spojený s jídlem a pitím?

„Poslední mám z mé svatební cesty v Egyptě, kde jsem měl možnost ochutnat skoro všechny jejich speciality. Nikdy ale nezapomenu na to jejich příšerně silné lógrové kafe, které jsem si dal společně s vodní dýmkou. Asi tři dny jsem nemohl pořádně usnout, jak mě to nakoplo, oboje dohromady působilo jako halucinogen.“

Jakou mezinárodní kuchyni jste si oblíbil?

„Jelikož je moje maminka Češka, otec Slovák a můj děda Maďar, tak už od dětství holduji jejich tradičním pokrmům. Odjakživa mi ale také chutnala řecká kuchyně. Mám rád gyros a čerstvé ryby připravené právě touto kuchyní. Vědí, jak je správě okořenit, a nikdy nešetří na porci a na zeleninové obloze.“

Klikněte pro větší obrázek!Máte velmi prakticky a moderně řešenou kuchyň. Podle čeho jste ji vybíral?

„Pomáhala mi s tím jedna šikovná designérka, která měla na starost právě vybavení nových bytů na Zbraslavi. Navrhla ji přesně tak, jak jsem si představoval. Je praktická a má všechno, co k vaření potřebuji. Vím, že se to někomu může zdát na první pohled strohé, ale zase je to funkční a člověk nemusí často utírat prach.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz