Jak jste se vlastně dostal k vaření?

„Můj zájem o vaření způsobila moje maminka, vynikající kuchařka, která na konci 50. a začátkem 60. let pořádala kurzy vaření. Jezdila po vesnicích. Tam se ženské někde sešly, přinesly si suroviny, mísy, a pak společně něco uvařily. V praxi to ale znamenalo, že u nás doma večer vařil táta. Ale také já jsem se k tomu měl! Když mi bylo deset let, rozhodl jsem se, že si budu psát recepty. Zeptal jsem se mamky, jak začít, jaký je nejjednodušší recept na světě. Ona říkala, že nejjednodušší je čaj. Hned jsem ho šel tatínkovi udělat, ale místo čaje jsem tam dal kmín. Táta ani necekl a všechno poctivě vypil. Když jsem mu druhý den chystal čaj, lekl se a zeptal se mě, z čeho ho dělám. Pak mi řekl, že to není čaj, ale kmín...“

A jak potom pokračovala Vaše „kuchařská dráha“?

„Já zase tak vyhlášený kuchař nejsem. Jsem spíš sběratel receptů – to souvisí s tím, že musím vařit často. Moje sbírka je veliká, mám v ní už 9000 receptů. Všechny jsou převážně od fanoušků a různých kuchařů a já sbírám jen ty, které jsou něčím ujeté. Buď mají zvláštní ingredience, postup nebo prostě dobrý nápad. Zkrátka, abyste to jídlo udělali, potřebujete mít odvahu, fantazii a smysl pro humor. Než ten recept pustím dál, musím si ho vyzkoušet. Ale už v receptech umím číst jako dirigent v partituře – poznám, jestli je to k jídlu. Opravdu vyzkoušených mám z těch 9000 jen 600, takže mám ještě co dělat.“

A co Vy, vymyslel jste také nějaký „ujetý recept“?

„Já si nevymýšlím. Dokonce nemám moc rád to, čemu se říká improvizace. Občas přemýšlím, jak by se nějaký recept dal vylepšit... Ale já nejsem kuchař od Boha, bez papíru to nedám dohromady. Rád třeba griluji, obzvláště zvěřinu. Ale ta se griluje těžko. Nedávno se mi podařil takový kousek: Moje paní má ráda banán, takzvaný pařížský. Já jsem se snažil najít něco nového – ohříval jsem banán na pánvi, což ovšem příliš nešlo. Pak jsem ale zkusil jednu úžasnou věc, kterou doporučoval známý gurmán, pan Cuketka: Vzal jsem banán, slupku nařízl do mřížek, položil ho na ohniště a nechal jsem jej tam tak dlouho, až všichni vřískali, že je spálený. Když jsem banán pak vytáhl a ochutnal ten vnitřek... To bylo něco tak dobrýho, že se toho u nás doma nemůžou dožrat! A to jinak banány nejedí...“

 

 

Kdo tedy u vás vaří?

„Já si hodně vařím sám. Žena pro mě nevaří, má dost práce s rodinou. Já mám dobře zásobený mrazák: skladuji tam polotovary, masa, sýry. Ale právě teď procházím velkou životní změnou – nechal jsem se zblbnout na kvalitní potraviny. Začalo to asi na Krétě. Tam jsem se rozmazlil přes zeleninu. V posledních letech jsem si při odjezdu do kufru narval papriky, rajčata, dokonce i meloun. Když mi zbylo ještě nějaké místo, šel jsem pro kilo červené cibule... Teď všechno – zeleninu, ovoce, sýry, uzeniny, maso, pečivo – nakupuji na farmářských trzích. Poctivě je objíždím jednou až dvakrát týdně – dle stavu zásob, hlavně sýrů... Našel jsem si tam svého uzenáře, sýraře, zelináře... V supermarketech kupuji jen polotovary, a to jsem ještě vybíravý...“

Říkal jste, že máte rád sýry – na jaké si potrpíte?

„Mám rád kozí, ale nejraději mám asi ovčí sýr a žinčicu. To jsou dvě věci, které mám doma pořád. Když žinčicu necháte odležet až 20 dní, každým dnem mění svou chuť. Je výborná. Já si ji pak dám do ledničky. Mám ji rád s dobrým teplým chlebem, slovenským sýrem, slovenskou paprikou....“

Před chvílí jste zmínil, že máte rád „ulítlé recepty“. Máte nějaký svůj osvědčený „majstrštyk“?

„Pro mě je majstrštyk to, čemu lidé do poslední chvíle nevěří, že by mohlo být k jídlu. Třeba takové „meruňky v rohlíku“, to je hotový trhák. Jednou jsem to dělal ve slovenské televizi a lidé do poslední chvíle nevěděli, jestli do toho vůbec kousnou. Je to moc dobrý, vlastně je to jako taková žemlovka.“

 

Recept: Meruňky v rohlíku dle Petra Novotného

Připravte si: rohlíky,meruňky (kompotové), vajíčka, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

To zní opravdu velmi ulítle...

„Když už jsme u těch meruněk, dělávám si je i s cibulí. Je to výborná příloha k masu. Kdo tuto kombinaci ochutná, je ztracen. Lidé si tuto směs dělávají ze 7 – 10 kg meruněk! U nás právě teď dochází... Asi budeme muset někde sehnat meruňky (na zahradě máme totiž jen jablka a třešně) a začít zavařovat.“

 

Recept: Orientální salát dle Petra Novotného

Připravte si: 1kg vypeckovaných meruněk, ¼ kg cibule, 10 dkg cukru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Tedy, Vy perlíte! Je ale nějaký recept, ke kterému máte „srdečný vztah“?

„Moje asi nejmilejší jídlo na celém světě je servítkový knedlík, ten mi dělala maminka jen k narozeninám. Je to vlastně jeden velký kynutý knedlík a uvnitř jsou povidla. Já to zkoušel na radu Michala Tučného i s borůvkami, také to nebylo špatné.“

 

Recept: Servítkový knedlík dle Petra Notovného

Připravte si: 40 dkg hrubé mouky, 2 dkg másla, 2 žloutky,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 

 

Co o Petru Novotném byste měli vědět:

Co si vlastnoručně pěstuje: Čerstvé bylinky! Nedávno se ho jeden gurmán zeptal na stav jeho kořenek. Bavič a nadšený sběratel receptů zjistil, že koření, které používá, má to nejlepší už za sebou. A tak se rozhodl, že bude pěstovat čerstvé bylinky. V jeho truhlících na terase najdete kopr, petržel, rozmarýn, majoránku a tymián.

Jaké koření je jeho nejoblíbenější: Citrónový pepř. „Já ho vozím i na cesty a mám s ním úspěch. Třeba v Mongolsku jsem zázrakem chytil obrovskou rybu, a tak jsem si ji udělal s citrónovým pepřem. Byla výborná."

Na co si Petr Novotný dělá tabulky: Koření je spousta a ne ke všemu se hodí. Bavič si proto pečlivě zaznamenává, s čím určité koření chuťově ladí.

 

Více o celebritách na www.story.cz



Autor: Andrea Votrubová | Fotografie: Andrea Votrubová, www.isifa.com