Petře, éra VyVolených je už dávno za vámi. Čím se právě živíte?

Petr Zvěřina„Dělám pro Boom TV, což je druhá nejsledovanější internetová televize u nás. Točím reportáže ze společenských akcí, pro televizi Očko vytvářím music kluby nebo se zabývám produkcí a PR. A občas také moderuji.“

Právě se stěhujete do nového bytu. Ponecháte si svou původní kuchyni?

„Nechávám to spíše na přítelkyni. Ona se přeci jenom v kuchyni pohybuje více. Co se stylu týče, tak se rád obklopuji raději klasickými věcmi, které mají delší časový horizont, než módními výstřelky. Tudíž, aby to bylo účelné, praktické a v přírodních barvách. To platí i u nábytku, takže můj požadavek byl jedině, co se vybavení týče. Co se tam dále dá, a jak to celé finálně poskládáme, nechám už na své přítelkyni.“

Patří podle vás do kuchyně jen ženy?

„Dnes tomu tak už naštěstí není. Mám doma skvělou kuchařku, která zvládá uvařit naprosto cokoliv, ale protože si potrpím na kvalitní českou stravu, tak i já rád občas vládnu v kuchyni. Miluji svíčkovou, kachnu se zelím i guláš. Na tyhle speciality jsem tudíž odborníkem u nás v domácnosti převážně já.“

Takže si nepotrpíte na dnes tolik oblíbenou japonskou a thajskou kuchyni?

„Nepotrpím. Nedistancuji se od toho, ale nepřišel jsem tomu zatím na chuť. Několikrát jsem to vyzkoušel, ale mně syrová ryba se studenou rýží, zabalená do listu, opravdu nic neříká. Taková jídla raději přenechávám ostatním.“

Petr Zvěřina Petr Zvěřina

Naznačil jste, že se nebojíte vzít vařečku a uvařit i klasická jídla naší kuchyně. Kdo vás to naučil?

„Moje maminka. Mnohé jsem se také naučil, když jsem se odstěhoval od rodičů a začal bydlet sám. Musel jsem se o sebe postarat. A protože jsem byl už od mládí zvyklý na vydatnou stravu, tak jsem se ji musel i naučit připravovat, abych neumřel hlady, protože do hospody se chodit pořád nedá. Jsem ale zastáncem toho, že pokud má člověk doma kuchařku, tak si vždycky zvládne uvařit.“

Detail

Jaké restaurace vyhledáváte, když zrovna nejíte doma?

„Většinou takové ty staročeské. Nevyhledávám vyloženě nóbl podniky, rád zajdu, jak už jsem řekl, tam, kde dostanu knedlíky a pořádný kus masa. To znamená naprosté klasiky. A když chceme jít na večeři s přítelkyní, tak většinou do nějaké italské nebo thajské, protože jí takové speciality, na rozdíl ode mne, chutnají.“

Jste také příznivcem českého piva?

„Ke kachně pivo určitě patří, ale paradoxně já piji pivo opravdu málo, a to jen svou oblíbenou značku. Preferuji spíše víno.“

Dnes jsou velkým fenoménem kurzy vaření. Napadlo vás někdy navštívit podobnou akci?

„Ne. Za prvé na to nemám čas, a za druhé mě to moc neláká. Inspiraci sbírám u přátel na grilování a návštěvách. Když se tedy pustím do něčeho nového, tak mám postup už dávno zjištěný. Nezkouším uvařit něco, co jsem dřív nikdy neochutnal.“

Nesledujete ani televizní pořady o gastronomii?

„Tomu neuniknete, ale musím říct, že na to koukám někdy docela rád. Že bych v tom ale hledal nějakou inspiraci, to ne. Můj vzor je Jamie Oliver. Ten mě baví, jak stylem vaření, tak vystupováním.“

Kuchyně ve studiu Detail kuchyně ve studiu

Jaké gastronomické akce navštěvujete nejraději?

„Spíš než gastronomické, tak rád jezdím po someliérských akcích nebo koktejlových show. Je to zážitek a navíc ochutnáte vynikající vína, šampaňské nebo se naučíte míchat různé nápoje.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz