Máte možnost se při vašem zaměstnání věnovat pravidelně domácnosti?

„Ano. Ale ne pravidelně, spíše nárazově.“

Kolik tedy času denně trávíte v kuchyni?

„Průměr nespočítám. Někdy jsou to dvě hodiny, jindy ani vteřina. Ale sedíme tam často. Na chalupě klidně čtyři hodiny.“

Klikněte pro větší obrázek!  Klikněte pro větší obrázek!

Vaříte ráda? Co připravujete nejčastěji?

„Vařím ráda. Hlavně lehká jídla z kuskusu, těstoviny, dušenou a grilovanou zeleninu, zeleninové saláty samostatné nebo s těstovinami. To jsou asi nejčastější jídla, která u nás na stole najdete. Z masa jíme hlavně ryby a drůbež. Manžel ještě zvěřinu, která je opravdu málo kalorická. Nejraději má muflona...“

Vypadá to, že dbáte na správnou životosprávu. Dopřejete si občas i něco nezdravého?

„Lhala bych, kdybych tvrdila, že tomu tak není. Jednou za čas sním vanu zmrzliny polévkovou lžící, a to najednou. Manžel zase občas ulítne na čtyři centimetry vysokém steaku o rozměru 30 cm čtverečních.“

Klikněte pro větší obrázek!A vaše oblíbené jídlo?

„Candát s dušenými rajčaty a dušená nebo grilovaná zelenina jako lilek, cuketa, paprika. Vše se spoustou česneku.“

Českou klasiku, jako je svíčková, byste zvládla?

„Levou zadní, i když zrovna tohle jídlo dělá většinou manžel.“

Co takové pečení? Uměla byste pravé svatební koláče?

„Peču jen krkonošský „houbouník“ a manžel štrúdl s masovou náplní, cibulí, sušenými rajčaty a špenátem.“

Setkáváte se pravidelně u jídla s rodinou?

„S manželem jsme sami a na Vánoce k nám chodí můj otec. Často jíme také s naší kolegyní Katkou, dobrou duší naší firmy.“

Máte na chalupě zahradu, kde pěstujete ovoce a zeleninu. Zavařujete?

„Máme skleník a v něm rajčata, okurky a bylinky. Zavařovala jsem jenom jednou, a to z trucu vůči kamarádce, která mě v tomto směru považovala za nesvéprávnou a po létě vždy dorazila s útrpným výrazem a horou sklenic.“

Klikněte pro větší obrázek!  Klikněte pro větší obrázek!

Čím většinou pohostíte své přátelé?

„Pro návštěvy jsou to španělští ptáčci na smetaně nebo pečená kachna. Manžel dělá pro kamarády nadívané divoké kachny na červeném víně.“

Potěšíte španělskými ptáčky také svého manžela?

„Ano, nebo fleky s uzeným kuřetem a houbami. Vždy ale s údivem pozoruji, jak si to jídlo pokape polévkovým kořením Maggi.“

Klikněte pro větší obrázek!Co by podle vás v kuchyni rozhodně nemělo chybět?

„Tvůrčí nadšení a ostré nože.“

Troufla byste si připravit hostinu pro dvacet lidí?

„Jistě, ne nadarmo jsem získávala výuční list kuchař – číšník. Ostatně dělávali jsme jahodové hody a v ten den prošlo naším bytem i šedesát lidí.“

Podle čeho jste si zařizovala kuchyň?

„Za minulého režimu podle toho, co bylo možné sehnat. Pak jsme ji inovovali o závěsné konzole, myčky a podobně. Manžel vymyslel kuchyni včetně krbu. Takže máme vedle sebe novou troubu se sporákem a starou troubu – krb. Ještě jednu rustikální kuchyni zhotovenou na míru máme právě tady na chalupě.“

Text: Jana Švecová