Cestování charakterizovalo jeho život již od studentských let. Po nástupu do SOU Ondříčkova zjistil, že mu tamní způsob výuky nevyhovuje. A tak se rozhodl vyzkoušet konkurz na studium v Rakousku, ve kterém nakonec uspěl. Vydržel a neutekl jako mnozí z jeho spolužáků. Odměnou za to byl rakouský výuční list, který mu otevřel dveře do světa, a Roman rozhodně neváhal do těchto dveří vstoupit.

Nejprve zakotvil ve vyhlášeném rakouském lyžařském středisku v Saalbachu, kde se v hotelu zapracoval a získal do budoucna potřebné zkušenosti z profesionálního provozu. Další pracovní místo bylo již odvážnější a vzdálenější – podepsal smlouvu se Celebrity Cruises a v Americe se nalodil na zaoceánskou loď s kapacitou dvou a půl tisíc lidí včetně posádky. Nechal se přidělit do cukrářské výroby, kde měl na starosti výrobu v průměru 20 druhů dezertů na každý večer pro asi 1300 hostů. To už byla slušná každodenní výzva! Na zaoceánských lodích se provozuje vysoká gastronomie a sám Roman doporučuje všem gurmánům, aby se alespoň jednou za život vydali na tento druh výletu – samozřejmě jako hosti.

 

Domů na skok

Ze širého oceánu zamířil Roman zpátky do Prahy do čerstvě otevřeného hotelu Mövenpick, kde ho zaujal švýcarský koncept a jeho dokonalost. Proto neodolal pozdější nabídce ze Švýcarska a podepsal smlouvu do městečka Maur poblíž Curychu, tentokrát již na pozici zástupce šéfkuchaře. Podle Romanových slov je tato země v úrovni životního stylu a gastronomie asi nekvalitnější v porovnání s ostatními státy, které za svůj život pracovně navštívil. Fascinovala ho nejen čerstvost surovin a důraz kladený na lokální produkty, ale také dokonalost samotného kuchyňského provozu, ve kterém všechno šlape jako švýcarské hodinky.


Turistický i gastronomický ráj

Po 18ti měsících ve Švýcarsku se přesunul do Mnichova a pak už následovala jen exotika – Bermudy, kde není vše tak růžové, jak to na první pohled vypadá, luxusní Petrův ostrov (největší soukromý ostrov u Britských panenských ostrovů) určený pro VIP hosty nebo Kajmanské ostrovy. Tam se Roman dokonce stal Kuchařem roku 2006 v prestižní soutěži, které se zúčastnilo přibližně 100 kuchařů z celého světa. Neobvyklé ingredience, kombinace chutí a vůní a také používání co nejčerstvějších surovin, především těch vylovených z moře.

Po návratu z cest, při kterých Roman získal zkušenosti, o nichž si mnozí můžou nechat jen zdát, nastoupil do hotelu Corinthia Hotel Prague, kde nyní pracuje jako šéfkuchař.

 

Má zkušeností na rozdávání

A byla by velká škoda, kdyby se o ně nepodělil. Proto jsme se rozhodli společně s ním a pod patronací školy vaření Chefparade uspořádat první kurz vaření, během něhož se účastníci naučí zpracovávat méně používané suroviny, které jsou u nás sice lehce dostupné, ale mnoho lidí si s nimi neumí poradit. Roman na kurzu předvede, že jejich úprava je jednoduchá, rychlá a výsledek velmi chutný a navíc originální. Tento kurz se bude konat 7. června 2012 a vítáni jsou všichni, kdo mají rádi zajímavé kombinace chutí a objevují nové gastronomické dimenze!

Více o kurzu Romana Dolejše na www.gastronaut.cz
 

Uvařte si i vy doma jídlo, které připravuje Roman Dolejš:

Recept: Studená mangová polévka

Připravte si: 3 zralá manga, 7 dl kokosového mléka, 1 dl kokosového krému, 1 banán, šťáva z 1 pomeranče, 2 stonky čerstvého koriandru, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: www.gastronaut.cz | Fotografie: www.gastronaut.cz