Účinkovala jste v pořadu VIP Prostřeno. To je vzhledem k vašemu vztahu k vaření docela překvapivé. Proč jste do toho šla?

Ten pořad mě baví a byla šance posedět s lidmi, na které normálně nemám tolik času. Najednou se musíte donutit čtyři večery posedět se známými. A natáčení je mnohem delší, než je vidět v televizi, takže si prostě užijete legraci. Navíc jsem měla skvělou přípravu od manžela, takže se to nedalo úplně pokazit. Nakonec si lidi ze štábu i Jirka Pomeje jídlo pochvalovali, takže to nebyla taková katastrofa, na to, že jsem vařila takhle složité věci poprvé v životě.

Co jste v pořadu vařila a jak dlouho vám trvalo, než jste se jídlo naučila?

Jako předkrm jsem dělala bagetky s lososem a koprovou pomazánkou. Hlavní jídlo bylo maso tří chutí, které se dusilo osm hodin ve speciálním hrnci mijot. Když bylo hotové, servírovala jsem ho jen se zeleninou a zapečenými bramborami. A jako dezert jsem připravila domácí muffiny s čokoládou, přelité omáčkou z malin, jahod a smetany. Celé menu jsem se učila asi tři dny. Pomohl mi ho sestavit manžel, který byl velmi trpělivý.

Eva Decastelo miluje středomořskou kuchyni

U vás doma vaří váš muž, spisovatel René Decastelo. Pamatujete si na jídlo, kterým vás na začátku vašeho vztahu „dostal“?

Naše první rande bylo v mexické restauraci. Já si objednala něco naprosto úžasného, ale jak jsme si povídali, k jídlu jsme se vůbec nedostali. Po třech hodinách to číšník odnesl. Od té doby mi to manžel vynahrazuje svým kulinářským uměním. Těžko mohu říct, co bylo z jeho kuchyně nejlepší, vzhledem k tomu, že mi chutná úplně všechno.

To znamená, že máte s manželem, co se týče jídla, stejný vkus?

Vím, že to bude znít divně, ale my jsme totálně sladění ve všem, tedy i v jídle. Takže naše láska ke středomořské kuchyni je společná. Ale manžel vaří všechno. Já jen koukám, co je schopen za pár minut v kuchyni připravit i z často dost nesourodých surovin. Jeho vaření mi nejen chutná, ale zároveň mě i baví.

Považujete se za vděčného strávníka, který sní víceméně všechno, nebo jste spíše gurmán?

Byla jsem vždycky strávník, který sní všechno, ale začínám být malinko rozmazlená. Ale je to vina manžela.


Občas se stane, že i ten nejlepší kuchař pochybí. Co uděláte, když se vašemu muži jídlo nepovede? Řeknete mu to na rovinu, nebo taktně mlčíte?

Kdyby se to stalo, tak to musím říct, protože by to stejně zjistil. Minimálně by to prozradilo jedno z dětí. Nebo by se divil, proč jindy vymetené talíře jsou najednou nedojedené. Navíc on kritiku vyloženě vyžaduje.

Tak to je u mužů docela zvláštní jev – většina kritiku naopak nesnáší. Jaké jídlo od vašeho muže vám nejvíce chutná?

Je to středomořská polévka. René ji umí udělat naprosto skvěle.

RECEPT: Středomořská polévka podle Reného a Evy Decastelových

Suroviny: 4 jarní cibulky, 3 lžíce olivového oleje, 1 řapíkatý celer, 1 petržel, 5 stroužků česneku, 1 menší červená řepa, 3 menší brambory (omyté i se slupkou, pokrájené na kostičky), 1 litr silného rybího vývaru, 4 rajčata, 4 filety z 1 dorády, 300 gramů lososa, 4 kusy předvařených garnátů (na každou porci jeden), 1 snítka kopru na ochucení, domácí chléb k podávání, sůl na ochucení

Postup přípravy: Na olivovém oleji restujte na kousky pokrájenou zeleninu - mrkev, petržel, řapíkatý celer, červenou řepu, brambory, rozmáčknuté stroužky česneku a na kolečka pokrájenou jarní cibulku. Zalijte zcezeným vývarem, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte, až je zelenina téměř měkká. Ryby zbavte kůže, pokrájejte je na kousky o velikosti sousta a přidejte je do polévky. Krátce provařte a nakonec vložte na čtvrtky pokrájená rajčata a garnáty, které je potřeba jen prohřát. Dochuťte a podávejte posypané najemno nasekaným koprem a s domácím chlebem.

Rada pro štíhlou linii? Pravidelné jídlo a pohyb

Patříte mezi lidi ze showbyznysu. Svět zábavy je leckdy krutý, protože vyžaduje dokonalý vzhled. Jak si po dětech udržujete postavu? Držíte diety, nebo máte už nějaké osvědčené stravovací návyky?

Nikdy jsem na diety nebyla, ale s věkem to začíná být trošinku složitější. Takže jsem musela upravit režim. Jím pravidelněji, spíš menší jídla po celý den a snažím se hýbat. Nepřeháním to, ale už se nespoléhám jen na běhání v práci a okolo dětí, prostě si jdu občas zajezdit na bruslích, zaplavat anebo někam zacvičit. A taky jsem začala jíst víc zeleniny. Ale to není žádné trápení, když si to můžete utrhnout přímo na zahradě.

Vzhledem k tomu, že u vás doma vaří váš muž, tak jste spíše odkázána na večeře, které připravuje, až se vrátí z práce. To ale bohužel není moc na hubnutí...

René většinou navaří i na druhý den, takže stačí dát jídlo jen do mikrovlnky. Ale je pravda, že večeře jsou u nás větší, protože se celá rodina sejde u stolu.

Máte nějaký svůj gurmánský hřích, který si občas dopřejete?

Bohužel mám oblíbené sušenky, které mi manžel ještě podstrkuje na různá místa, protože ví, že jim nedokážu odolat. Pak musím víc běhat, abych neměla špatné svědomí.

Teď jste se přestěhovali do nového domu. Kdo zařizoval vaši kuchyni?

Já jsem vybírala barvy, funkčnost řeší manžel. Ale musí být pod kontrolou, protože on nemyslí na úložné prostory, jeho zajímá jen to, jak se v ní bude pohybovat, kam bude odkládat věci při vaření, kde se bude krájet. Řešila jsem tedy dilema, aby kuchyň byla nejen praktická pro manžela a pro mě, ale aby se nám také oběma líbila. Nakonec jsem si vybrala kuchyň od Oresi, protože už od nich jednu kuchyň mám a jsem maximálně spokojená. Ovšem dlouho jsem se nemohla rozhodnout mezi dvěma variantami: vanilkovou Latea a ultra moderní lesklou bílou Pulita. Nakonec vyhrála Pulita, protože jsme usoudili, že se nám bude lépe ladit zařízení bytu, k bílé se totiž hodí vše. Taky jsme ještě změnili umístění dřezu, zasunuli jsme ho více do středu a protáhnuli kuchyňskou desku i místo parapetu k oknu tak, aby si děti mohly sednout na desku u okna a sledovat přípravu vaření, jsou totiž v období, kdy je to přímo fascinuje.

Vaření vyžaduje talent

Je něco, co byste ve své kuchyni nesnesla?

Špinavé nádobí mimo myčku. Manžel si ze mě dělá legraci, že schválně špiním hrnky, abych mohla myčku zapnout. Nedávno mě škádlil, že začne kontrolovat, jestli ji mám dost naplněnou.

Máte dvě děti, tudíž jste občas donucena někdy něco připravit. Neuvažujete, že se v budoucnu přece jen naučíte vařit, třeba v nějakém kurzu vaření?

Manžel říká, že na vaření je potřeba aspoň trochu talentu, nacvičit se to nedá. Já mám talent na jiné věci, takže kurz vaření by byl jen ztráta času. Takže je lepší se tím netrápit.

Možná hloupý dotaz: Je nějaký pokrm, který byste chtěla umět uvařit, abyste si ho mohla dopřát kdykoliv budete mít chuť?

Určitě zmrzlinové koule smažené v těstíčku z piškotů, které nám připravil Jirka Pomeje ve VIP Prostřeno. :-)
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Dan Sklenář, Milan Hladil