Odmalička se ochomýtala v kuchyni kolem maminky a bavilo ji to. Dnes je vaření a pečení její koníček. „Když byly děti malé, vařila jsem denně, teď už mě častokrát zastoupí dcery. Například Kristýnka umí výborně připravit sushi. Já ráda dělám čínu a všelijaké saláty. Ale třeba na dobrou thajskou kuchyni si zajdeme do restaurace.“

Od první tchyně, která byla z Bulharska, se Miluška naučila musaku, od té druhé, paní Evy Hrušínské, má spoustu receptů, hlavně na sladká jídla. „Nemusím sice sladkosti, ale kdybych měla v něčem podnikat, otevřela bych si cukrárnu. Hezky to tam voní, zákusky jsou přitažlivé na pohled a chodí tam děti, které já mám moc ráda." 

 

Recept: Rumový drdol

Připravte si: 

2 sáčky dětských piškotů, malá „placatka“ tuzemského rumu, 0,5 l smetany, 0,5 l mléka, 4 žloutky, vanilkový cukr, 2 lžíce krupicového cukru, 3–4 lžíce polohrubé mouky, 1–2 kelímky smetany na šlehání, cukrářské piškoty

Postup přípravy:

  1. Do mísy naklademe piškoty, pokapame je rumem a necháme odstát.
  2. Smícháme smetanu a mléko, v nich rozšleháme žloutky, přidáme oba druhy cukru a doplníme polohrubou mouku. To vše zahříváme ve vodní lázni, dokud krém nezhoustne. Pak nádobu vyjmeme a krém necháme vychladnout.
  3. Velkou dortovou formu vylijeme studenou vodou a po vrstvách do ní skládáme piškoty zakapané rumem, které vždy potřeme silnější vrstvou krému. Dbáme na to, aby poslední vrstvou byly piškoty.
  4. Dort přikryjeme talířem o něco menším než forma, aby ležel na piškotech. Talíř pak zatížíme závažím, např. nádobou s vodou, a dáme na 24 hodin do chladu.
  5. Hotový dort vyklopíme z formy a celý jej namažeme šlehačkou, kterou jsme si předtím připravili. Po okraji zdobíme cukrářskými piškoty. Opatrně rozkrájíme.
Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


Tip pro gurmány podle Milušky

Restaurace Šupinka v Třeboni

„Jezdíme tam z nedaleké chaty na vynikající ryby. Na kapří hranolky, candáta na bylinkovém másle, na dobrou štiku i na úhoře. Restaurant má skvělou atmosféru a hezký interiér. Je nám tam dobře.“

„Polévky

mám moc ráda. K mým oblíbeným patří hovězí s játrovými knedlíčky a kulajda s čerstvými houbami.“

„Jak se říká,

ryba musí plavat, a tak k ní miluju suché bílé nebo červené víno.“

„Klasické přílohy

mít nemusím, zato křupavé saláty v jakémkoli množství ano.“

 

Story 22

DANA MORÁVKOVÁ, představitelka lékařky Zdeny Tiché, by klidně jela točit na dva měsíce válečný film do pouště, ve vztazích je konzervativní a k doktorům nechodí.
Čím to, že JANEK LEDECKÝ mívá v těch největších vedrech plnou hlavu Vánoc?
Herečka VERONIKA JENÍKOVÁ dorazila na rozhovor i přesto, že měla pořádně natlučená záda. Dva dny předtím totiž spadla v divadle z víc než metrové výšky.
„Jsem odpočinutá, optimistická a radši si ani moc nezapínám internet, abych nezjistila, co se v téhle zemi děje…“ říká EVA HOLUBOVÁ.
Herec a zpěvák ROMAN VOJTEK řádil se svou roční dcerou Editkou na akci podporující lepší cestování maminek s kočárky po městě.


  Více o celebritách čtěte na www.story.cz



Autor: Marie Skrčená, Story