Jste uznávaná herečka, jaká jste ale kuchařka? Kdo vás naučil vařit?

Moje maminka, která je výborná kuchařka, tak doufám, že jsem po ní podědila kulinářské geny. Momentálně ale nevařím, protože jsem neustále v práci a domů se chodím akorát vyspat. Ale měla jsem samozřejmě období, kdy jsem vyvařovala. Například v Americe jsem se jako au-pair starala o domácnost a tři děti a to jsem vařila dvakrát denně teplé jídlo.

Uf, tři děti, teplé jídlo – to musela být fuška! Jste při vaření spíše dobrodruh, nebo sázíte na jistotu?

To je podle nálady. Když jsem v dobrém rozmaru, ráda zkouším nové chutě. Jakmile jsem ale bez nálady, tak sázím na jistotu. Když vám není do zpěvu, měl byste se aspoň dobře najíst. Člověk pak nevidí věci tak černě, dobré jídlo vás uklidní.

Jakou kuchyni máte ráda?

Řeckou, to je pro mě skutečná mana. Navíc miluju ryby a všechny možné mořské dobroty. Teď, jak na to myslím, jsem začala slintat a hned na to mám chuť.

Takže je jasné, že kdyby vás chtěl nějaký fanoušek pozvat na oběd, rybami nic nezkazí. Je ale něco, co nejíte?

Snad jediné, co mě mrzí, že nejím, je koprovka. Já nemám kopr ráda, strašně mi smrdí! Ale podle toho, jak o ní všichni mluví, tak to musí být úžasná lahůdka. Pro mě je ale vrchol dobře propečená kachnička, po té se můžu utlouct.

Kdybyste naopak vy chtěla u někoho zabodovat, co byste uvařila? Máte nějaký svůj vyhlášený kus? Mohla byste se o něj případně podělit i se čtenáři?

Určitě je to kachnička. Většina lidí k ní dává knedlíky, já ale vřele doporučuji lokše. To je totální lahůdka. Jsou to placky z bramborového těsta, velké asi jako langoš.

 

Recept: Lokše podle Sandry Pogodové

Připravte si: 900 g vařených vystydlých brambor, 300 g hladké mouky, husí nebo kachní sádlo, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Ty lokše zní opravdu dobře a ani nejsou drahé. Máte s jídlem spojený nějaký rituál?

V duchu se před jídlem pomodlím a poděkuji za dobré jídlo.

Říkáte, že domů jezdíte jen přespat. Ale přesto musíte v kuchyni nějakou tu minutu pobýt. Jak vaše kuchyně vypadá?

Já se co tři roky stěhuju, takže kuchyně neustále střídám. Momentálně mám celou dřevěnou a na ní postavené kytky. Je na to moc příjemný pohled.

 

 

Když je člověk v podnájmu, věci kolem zařizování bytu asi moc neřeší. Jak byste si představovala vaši vlastní kuchyni?

Pokud se k ní jednou dohrabu, tak bych měla ráda styl Provance. Kuchyň by měla působit teploučce, zabydleně a příjemně. Vůbec nejsem vyznavač chladných kovových linek.

Je něco, co v kuchyni vždy musíte mít? Ať už je to surovina nebo pomůcka...

Zbožňuju bazalku, jsem na ní normálně závislá. Když ji na balkóně zalévám, utrhnu si z ní klidně lísteček a jen tak si ho sežvýkám jako správná koza.

A co sladké, to vás neláká? Většina žen si tím „obaluje“ nervy...

Tak to je přesně můj případ. Jsem vyznavač dortů, buchet, koláčků, koblih, prostě sladkostí všeho druhu. Divím se, že ještě nevážím metrák. Asi mám dobré spalování, protože něco sladkého si naordinuji každý den.

 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Ladislav Babuščák a archiv TV Nova