Kolik času denně trávíte v kuchyni?
„U kuchyňského stolu hodně, protože ráda jím a hlavně se u něj všechno probírá. Dříve se lidé scházeli u ohně v jeskyni, dnes to je u kuchyňského stolu. Pokud ale máte na mysli kuchyňský sporák a dřez, tak to je mimimum času. Ráda tyto věci dělám rychle, vaření nerada protahuji na dobu delší než bezpodmínečně nutnou. Považuji za hřích jídlo vařit déle než půl hodiny.“

Klikněte pro větší obrázek!Takovou svíčkovou své hosty tedy zřejmě nepohostíte...
„Když ji někdo jiný udělá, tak to určitě budeme hlasitě chválit a mlaskat, vařit ji ale nebudeme.“

Co tedy vaříte?
„Máme to rozdělené. Já mám pod patronátem brambory na všechny způsoby a můj přítel Samuel zase těstoviny. Ale zas tak moc to neřešíme. K obědu si třeba dáme chleba a jogurt. Rozhodně ale nestrádáme.“

Jaký je Sam kuchař?
„Trvá mu to déle a udělá větší nepořádek, ale uvaří. Já vařím chutněji, rychleji a nezbude po mně žádná stopa. Čas od času si dopřáváme i restauraci, abychom si to užili. To mi připadá cennější než se honit v kuchyni. Rozhodně nejsem štvanec vařeček.“

Co takové pečení? Umíte třeba buchty?
„Umím zadělat kynuté těsto, ale nedělám to. Opět ze stejného důvodu – považuji to za ztrátu času. Máme ale takovou roztomilou rodinnou přítelkyni, která ráda kuchtí a se kterou společně občas něco vykouzlíme. Nedávno to byly například perníčky. To ale je hlavně kvůli dětem, které z toho mají radost. Neděláme to ani kvůli jídlu, ale spíše kvůli tomu, že to je obřad a legrace.“

Klikněte pro větší obrázek!

Jak vypadá váš jídelníček?
„Co dům dá. Je to podobné jako s vařením. Já osobně miluji lososa, ke kterému máme rádi šťouchané brambory a brokolici. Sára má ráda rajčátka, malý Sam zase papriky a okurky. Na zahradě s oblibou opékáme buřty. Rozhodně nejsme šílenci, kteří nepozřou jinou než vegetariánskou nebo makrobiotickou stravu. Já osobně si na maso sice moc nepotrpím, ale to je možná tím, že s ním je víc práce.“

Klikněte pro větší obrázek!Janu Saudkovi jste také vařila?
„S jídlem jsme to nikdy moc nepřeháněli. Když jsem zjistila, že má rád jahodové knedlíky, tak jsem mu je byla schopna udělat. On si potrpí na lidová jídla, šťouchané brambory s mákem a podobně. A také jsme hodně jedli špagety na všechny možné způsoby.“

Podle čeho jste si zařizovala kuchyň?
„Kuchyň jsme dělali na míru, chtěli jsme ji co nejjednodušší a poradila nám přítelkyně architektka, která zvolila příjemnou barvu i materiál. Je z umělého kamene, který se krásně třpytí, není na něm nic vidět a může se na něm krájet. Jinak nejsem zastánkyní, aby kuchyň byla strojovna. U nás tedy nenajdete myčku, nádobí myjeme ručně.“

Klikněte pro větší obrázek!

Váš nejoblíbenější recept?
„Je to opět ve stylu co dům dá: uvaříte brambory, nakrájíte je na plátky a spolu s kyselým zelím je vystelete na pekáč. Pak tam můžete dát, co chcete: rajčata, papriky, okurky, hrášek, pálivé papričky, nakrájenou uzenku nebo šunku a vajíčka. Pak opět následují brambory se zelím a završíte to vrstvou brambor. Vše zapečete a nakonec zalijete vajíčkem. Pokud chcete, aby to bylo pikantní, nezapomeňte na ty chilli papričky, které tomu dodají říz. Je to lehké, zdravé a každému to chutná.“

Text a foto: Jana Abelson Tržilová