Největší zásluhu na získání michelinské hvězdičky má právě zmíněný italský šéfkuchař Allegra Andrea Accordi. „Všechny mé recepty jsou vlastní, ale rád se nechám inspirovat,“ usmívá se. A redaktorce serveru kuchyne.cz toho prozradil mnohem víc!

Italský šéfkuchař Andrea Accordi může být právem hrdý. Všechny recepty jsou jeho vlastní! Klikněte pro větší obrázek!Pamatujete si, kdy jste se poprvé postavil k plotně?
„Ve čtrnácti letech jsem s vařením začal, dělal jsem praxi a bavilo mě poznávat nové produkty, vymýšlet nové recepty. Do té doby jsem nechtěl být kuchařem, moji rodiče mi řekli: ´Půjdeš do téhle školy a budeš se učit!´ Nakonec jsem si tuto profesi zamiloval.“

Co jste chtěl dělat vy sám?
„Chtěl jsem následovat otce, který ale dělá něco naprosto jiného, můj táta dováží a vyváží zboží.“

V čem je vaše kuchyně výjimečná?
„Myslím, že je to o kombinaci chutí. Suroviny jsou čerstvé a máme moderní způsoby vaření.“

Recepty jsou vaše vlastní?
„Ano, všechny.“

Kdybych vám přinesla vlastní recept a líbil by se vám, zařadil byste ho do menu?
„Vždycky je základ v tradiční kuchyni a pak se můžete inspirovat, můžete používat různé způsoby vaření, jídlo musí být především lehké. Základ je můj, inspirovat se samozřejmě můžu. Někdy sedím tři hodiny u stolu a nevymyslím jediný recept…“

Říkal jste, že jídlo musí být lehké… Hodně žen má starost o svou figuru, jaké dietní menu můžete doporučit?
„Být na dietě neznamená, že nemůžete jíst tradiční jídlo, ale měli byste být opatrní na to, jakým způsobem pokrm připravujete, kolik tuku používáte, nesmíte jídlo spálit... Je to mnoho malých detailů, které ovlivňují výsledek.“

V jaké cenové relaci si člověk může dát u vás jídlo?
„Cena předkrmů se pohybuje okolo 600–800 Kč, těstoviny 500–800 Kč, hlavní jídlo 1000–1300 korun.“

Vynikající jídlo předpokládá příjemné prostředí. Restaurace Allegro tak nenechává nic náhodě. Klikněte pro větší obrázek!Myslíte si, že tyto ceny odpovídají vašemu kuchařskému umění?
„Ano! (odpovídá razantně a bez váhání). Je to záležitost prezentace jídla a surovin, které používáte. Když zákazník ví, kolik práce za tím stojí…“

Jaká je podle vás česká kuchyně a které typické české jídlo máte nejraději?
„Jím každý den tradiční českou kuchyni. Mám rád pražskou šunku.“

Musí podle vás žena umět vařit?
„Jistě.“

Ale vás by bylo asi těžké uspokojit, že ano?
„Jídlem?“ (směje se)

Ano, pořád se bavím o jídle.
„Moje žena je Thajka a já mám rád její kuchyni.“

Máte zkušenosti s asijskou kuchyní?
„Ano, žil jsem v Thajsku pět let, takže tuto kuchyni znám dobře.“

Jaké menu byste si nechal naservírovat vy sám?
„Když jdu do restaurace a znám šéfkuchaře, chci ochutnat jídlo, které mi doporučí. Rád vyzkouším zase něco jiného, ochutnám nové věci, mám rád zkrátka změnu. Šéfkuchař doporučí vždycky to nejlepší, aby se předvedl.“

Co vaříte nejraději vy?
„Vzhledem k tomu, že všechny recepty jsou moje, připravuji všechny jídla rád.“


Co si můžete napříkad dát v restauraci Allegro? 

Předkrm:
Zkaramelizovaný žlutoploutvý tuňák se zázvorem, 650 Kč
Salát s langustinami a pancettou glazírovanou ve sladké sojové omáčce, 780 Kč
Těstoviny:
Špagety s divokou brokolicí a červenou krevetou, 720 Kč
Dýňové rizoto se šafránem, topinamburovým pyré a carpacciem z mušlí sv. Jakuba, 560 Kč
Hlavní jídla:
Divoký mořský vlk pečený s citrónovou trávou na pyré z cizrny Reggello, 1200 Kč
Hřbet z mladého Šumavského jehněčího s levandulovo-citrónovou krustou, 960 Kč

Michelinská hvězdička – co to vlastně je?

Prestižní mezinárodní gastronomické ocenění.
Tým inspektorů-labužníků navštěvuje inkognito restaurace a hodnotí je.
Hodnotí se hlavně připravovaná jídla. Je jedno, jaká kuchyně restauraci vévodí.
Hvězdička se může získat i ztratit (restaurace ztrácí na prestiži).

Text: Věra Bláhová
Foto: Four Seasons Hotels Limited