Tomáši, co jste si pro nás připravil?

„Jednu z nejoblíbenějších specialit této restaurace – takzvaný Sea food plate neboli talíř s dary moře.“

Co všechno tento pokrm obsahuje a co je důležité při jeho přípravě?

„Důležité je dbát na čerstvost ingrediencí, snoubení chutí a Klikněte pro zvětšení!estetický vzhled. Celá příprava je pak poměrně jednoduchá a rychlá. Tento talíř obsahuje chobotnicové carpaccio, čerstvý marinovaný tuňák, tygří krevety, lososový kaviár a pečenou mušli svatého Jakuba. To vše je pak podle návaznosti přelité omáčkou z olivového oleje s citronem, bylinkami a bazalkovým pestem a česnekovo-petrželovým máslem s koriandrovým olejem.“

Tato restaurace je v mnoha ohledech výjimečná. Řekněte nám nějaké speciality, na které si potrpíte..

„Hlavním smyslem restaurace je snaha představit našim hostům umění středomořských kulinářských zkušeností a nabídnout jim speciality v nápadité kombinaci vynikajících chutí s velkým výběrem čerstvých ryb a jídel z mořských plodů za doprovodu dobrých vín.“

Kde jste jako kuchař začínal?

„Gastronomie byla vždycky moje hobby a už od mládí jsem měl jasno, že se budu jednou jako kuchař živit. Po vyučení jsem proto začal pracovat po hotelích, kde jsem se postupně vypracovával až na šéfkuchaře. Začínal jsem v hotelu Savoy a pak jsem se soustředil převážně na francouzské podniky, jako třeba restaurace Červená tabulka.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Co všechno dneska musí takový šéfkuchař ovládat, aby mohl vést kuchyni v takové přepychové restauraci?

„Musí mít samozřejmě všeobecný rozhled co se týče gastronomie a mezinárodních kuchyní. Dále je ku prospěchu pestrá praxe a jazyk, protože většina majitelů jsou dnes cizinci. A v neposlední řadě je také dobré vlastnit nějaká vyznamenání či certifikáty, které vás jako kuchaře reprezentují. Každý odborník v této branži by se ale měl dál vzdělávat, jelikož možností a variant je nepřeberně a vše se posunuje stále kupředu.“

Jak vypadá tedy váš den?

„Do restaurace přicházím před polednem, abych si přichystal pro daný den všechny ingredience i vhodný jídelní servis. V průběhu odpolKlikněte pro zvětšení!edne od 15 do 18 hodin pak připravujeme s mým pomocníkem chody, které je nutné nechat odležet. Kolem sedmé hodiny večer jsem už v plném nasazení a vždycky skončím až kolem půlnoci.“

Máte nějaké perličky od stolu, které jsou s tímto podnikem spojené?

„Těch bude určitě víc, ale vzpomínám si na jednu vtipnou historku, která pobavila celou kuchyni. Jednou k nám zavítal jeden známý filmový režisér-nebudu ho jmenovat, protože sem chodí poměrně často a my si zakládáme na určitém dekorum. Celý tým kuchařů se tenkrát připravoval na to, že se bude chystat nějaká vznešená a pestrá specialita. On nás tehdy ale pěkně převezl a opravdu pobavil. Dal si jen sklenku vína a jeho přání byl jen obyčejný chleba se solí.“

Jídelní lístek si píšete vy sám?

„Ten tvoříme společně s panem majitelem. Stálý jídelníček se mění dvakrát až čtyřikrát do roka. V průběhu roku je ale možno vyzkoušet také některou z českých specialit nebo sezónní menu.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Máte pak vůbec chuť a náladu vařit i doma?

„Samozřejmě, tomu se žádný kuchař nevyhne. Ale přiznám se, že velmi ocením, když mě v kuchyni sem tam nahradí moje manželka.“

Co si připravujete nejraději?

„Mám pestrý apetit. Miluji českou kuchyni i mezinárodní od italské, přes francouzskou až po Asii. Nejraději mám ale sladké – čokoláda to je moje. Cukrařina je také jedna z mých specialit, ale v tomto podniku jí zas tolik nevyužívám. Proto si to nechávám často na doma nebo pro návštěvy.“


Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz