Podle odborníků je nejlepší způsob, jak se vyhnout chuti na sladké, vyřadit ho ze svého jídelníčku úplně, což se samozřejmě o moc snadněji řekne, než udělá. Russell Crowe má ovšem metodu, jak si dopřát sladké a zůstat v dobré kondici i ve vyšším věku. Jak to tedy dělá?

Snídej sladce

Hvězda oscarového filmu Gladiátor doporučuje dopřávat si sladké spíše ráno. Je to proto, že po noci, kdy tělo nepřijímá žádné živiny (pokud tedy přes noc neluxujete ledničku), je třeba organismu dodat energii. Zvýšíte tak hladinu cukru v krvi, díky čemuž vám to bude i lépe myslet.

Výhodou navíc je fakt, že když si dáte více kalorické jídlo ráno, během dne ho zvládnete strávit jednodušeji, než když si ho dáte večer u televize. Po ránu je podle slavného herce taktéž vhodné dát si hrnek mléka, kávy, džusu nebo slazeného čaje, ale během dne už si pak na tekuté kalorie dávejte pozor.

Miluje páje

Russell Crowe je především milovníkem tradičních anglických pájů. Jde o specialitu, která má dnes v mnoha zemích své příznivce. Na páje se obyčejně vyloží forma těstem, naplní se sladkou nebo pikantní náplní a uzavře se plátem těsta. Russell má rád nejvíce klasický jablečný páj. „Je delikátní, šťavnatý, jednoduše božský. Naprosto chápu, proč je to jeden z nejoblíbenějších pájů v Americe. Chuť je velmi osvěžující a zároveň máslová. Vsadím se, že ho musí milovat každý,“ nechal se slyšet herec, který se zároveň nebrání ani různým experimentům.

Mezi jeho oblíbené páje patří i ty s lesním ovocem, limetkami či slané s mletým hovězím masem. Crowe si dokáže takový ovocný páj i sám doma vyrobit a má na to hned několik skvělých triků, které se každé hospodyňce můžou v kuchyni hodit. Zkuste to tedy stejně jako on!

Pie (páj) podle Russella Crowa

  • Těsto připravuje výhradně ze zdravější celozrnné mouky. A jako tuk volí především máslo, nikdy ne margarín.
  • Používá speciální keramickou formu na páje.
  • Hotové těsto nechává v ledničce odpočívat přes noc.
  • Základ páje vždy vyválí na rovné pracovní ploše mezi dvěma fóliemi.
  • Těsto dává předem zapéct, tím zabrání tomu, aby ho ovoce zvlhčilo.

Neškodné televizní mlsání

Pokud rádi večer odpočíváte u dobrého filmu nebo knížky, ale trápí vás, že při těchto činnostech prostě musíte pojídat nějakou dobrotu, nemusíte se tohoto zvyku vzdávat, pokud pojídané pochoutky dobře zvolíte. Russell Crowe zvolil ideální volbu - čerstvé ovoce nakrájené na kousky, jako například meloun, pomeranč nebo broskev. Pokud si však na čerstvé plodiny zrovna nepotrpíte, můžete zkusit jejich sušené formy – rozinky, křížaly nebo meruňky. Super jsou i ořechy, jsou sice poměrně dost tučné, ale obsahují také spoustu pro tělo prospěšných látek.

 

RECEPT: Vaříme s Russellem Crowem páj z tvarohového těsta
Ingredience: 175 g polohrubé mouky, 50 g másla, 100 g vychlazeného měkkého tvarohu s 20 % tuku, 50 g měkkého tvarohu na potření základu, sezónní ovoce, např. jablka, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžička citrónové kůry, forma o průměru 24 cm
Postup: Uvedené přísady zpracujeme na hladké těsto, které poté necháme 1 hodinu vychladit v chladničce. 2/3 těsta vyválíme na pomoučněné ploše, položíme přes tukem vymazanou formu a lehce přitlačíme. Upravíme okraje a základ několikrát propícháme vidličkou. Na předpečený základ páje rozetřeme tvaroh, poklademe ovoce a posypeme ho citrónovou kůrou a cukrem. Zbytky těsta znovu vyválíme a rádelkem nakrájíme na proužky, které poté přiložíme křížem na ovoce, potřeme vajíčkem. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme cca 40 minut.

 

 



Autor: Soňa Puchmertlová | Fotografie: ČTK, Thinkstock.com