Slávku, považujete se za gurmána?

„Jsem zrozen v měsíčním znamení Býka, takže si potrpím na krásné věci a k tomu samozřejmě patří i chutné jídlo.“

Které pokrmy se tedy objevují nejčastěji na vašem stole?

„Když mám hlad, tak jakékoliv. (směje se) Nepochybně mám ale své favority. Ze světových kuchyní jsem si nejvíce oblíbil čínskou kuchyni, protože mám rád pálivá jídla s masem a zeleninou. Pochutnávám si ale i na italské a když cestuji, tak jsem vyloženě natěšený na středomořské speciality.“

Takže rád holdujete exotickým jídlům?

„Ano, mně by vůbec nevadilo žít v Číně a jíst třeba žabí stehýnka, hady a podobně. Já si na tom mnohokrát moc pochutnal. Můj tatínek byl námořní kapitán ve výslužbě, a tak jsem díky němu ochutnal kdejakou stravu.“

Vyhledáváte tento typ jídel i u nás?

„Myslím si, že naši kuchaři jsou velmi zdatní a výjimeční. A na dobrou čínu si zde už také můžete zajít. Co se pak mořských plodů a ryb týče, tak ty si mnohem více vychutnáte v zahraničí s příjemnou atmosférou a šuměním moře.“

Myslíte si, že do kuchyně patří jen ženy, nebo s vařením doma také rád vypomůžete?

„To víte, že pomáhám. A takřka z poloviny se o kuchyň doma dělíme. Ale protože jsem chlap, tak vařím většinou pokrmy z masa. Například kotlety, steaky, řízky, masové směsi či bifteky.“

Prozradíte nám tedy váš recept?

„Většinou vařím podle momentální chuti a od oka. Dnes třeba budu dělat vepřové kotlety na tokajský způsob. Stačí je z obou stran lehce naklepat, osolit, opepřit a v troše horkého oleje je opéct tak, až dostane maso správnou barvu. Pak je vyjmete z pánve a přendáte do hrnce. Ve zbytku oleje pak orestujete jakoukoliv zeleninu, kterou ještě ochutíte celým pepřem, tymiánem, bobkovým listem a přilijete trochu rajčatového protlaku. Nakonec zeleninu zaprášíte moukou a promícháte. Můžete přidat i vývar, ale není to nutné. Celé to pak dusíte asi půl hodiny. Směs pak přes sítko propasírujete na plátky masa, přihodíte pár oloupaných a vypeckovaných hroznů, trochu vína-nejlépe tokajského a zase dusíte, dokud není maso měkké. K tomuto jídlu není potřeba žádná příloha, protože samo o sobě chutná skvěle.“

Co jste jedl rád v dětství a vaříte někdy tato oblíbená jídla?

„Takových jídel je víc. Mám takový recept od maminky. Jsou to ruské brambory. Zrovna včera jsme si je dělali. Je to jednoduché a levné. Nakrájíte si syrové brambory i se slupkou na plátky a hodíte je na pánev se špekem a slaninou. Pak přidáte cibuli, česnek, sůl a pepř. Vaříte asi 40 minut. Je to nesmírná dobrota.“

Je pro vás příjemnější vařit doma, nebo si často zajdete do restaurace?

„Jak kdy. Jsou samozřejmě jídla, na která jsem se naučil chodit a doma bych si je určitě tak dobře neudělal. To je například sushi a pizza.“

Nezmínil jste ještě českou kuchyni…

„V české kuchyni postrádám lehkost. Na mě jsou pokrmy jako svíčková a knedlíky trochu moc. Dám si je tak čtyřikrát do roka.“

Co by měl podle vás umět vařit každý muž?

„Snídani, která chutná jeho partnerce. V mém případě jde pravidelně o přípravu palačinek, protože ty vždycky slaví úspěch.“

A jakým jídlem vám udělá největší radost zase ona?

„Jakýmkoliv, poněvadž je výborná kuchařka.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz