V osmdesátých letech jste byl společně s Petrem Kotvaldem považován za sex symbol. Říká se, že láska prochází žaludkem, a jak je známo, ženy mají tendenci projevovat svou náklonnost jídlem. Stávalo se vám, že jste od fanynek dostávali jídlo jako dárek?

Ano. Bylo to krásné období, kdy jsme se tolik nebáli jako dnes, když něco dostaneme... Měli jsme již osvědčená místa. Tak třeba když jsme jeli hrát k Náchodu, věděli jsme, že přijdou cukrářky a donesou nám hromadu indiánků, nebo u Hořic nám nosili trubičky, u Hradišťa uzené... Vzpomínám si, že jednou mi holky přinesly pořádnou porci moravské zabijačky. Na to se nezapomíná.

To ráda věřím. Je nějaké jídlo, na které vás žena „utáhne“? A které naopak moc nemusíte?

Nejsem coby jedlík nějak vybíravý... Mám rád klasická jídla. Ale co nemusím, je dršťková polévka.

Jste podruhé ženatý. Kdo u vás vaří?

Moje manželka. Je opravdu vynikající kuchařka a já jen žasnu, jak během chvilky zvládne uvařit skvělé jídlo pro celou rodinu.

A co vy? Jste jenom strávník, nebo někdy přiložíte ruku k dílu?

Já vařím pouze z nouze. Když jsem doma, tak k vaření nejsem připuštěn. A když jsem sám, tak se mi moc nechce. Ale zvládnu základní recepty vaječných jídel, udělám si i řízek s bramborem. Takže hlady neumřu.

 

Recept: Salát s vejci podle Stanislava Hložka

Připravte si: 200 gramů eidamu, 200 g měkkého salámu, 4 rajčata, 6 vajec, 2 papriky, salátová okurka, 2 lžíce majonézy,, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Říkal jste, že máte tři kuchyně – jednu na Moravě, druhou na chalupě a třetí v Praze. Tu ale budete předělávat. Kdo bude mít při jejím vybavování hlavní slovo?

Samozřejmě o tom, jak by kuchyně měla vypadat, rozhoduje moje žena. Má neobyčejný smysl pro design i praktičnost. Máme jednu kuchyň, která je menších a atypických rozměrů. Aby se tam vešlo vše potřebné, je docela oříšek. Zadali jsme návrh jedné nejmenované firmě, která přinesla řešení asi za tři čtvrtě milionu. To jsem byl z toho trošičku v šoku.

Tak to chápu. Díky své profesi hodně cestujete. Kde se nejčastěji stravujete?

Jsem odkázán na restaurace a hospůdky. Za ta léta již vím, kde dobře vaří a tam se rád vracím.

A jak je to s výběrem jídla? Dívala jsem se na vaše datum narození a zjistila jsem, že jste narozen ve znamení Panny. O Pannách se říká, že jsou konzervativní a nerady si vybírají pokrmy, které neznají…

Je to možné.

Takže se horoskop přece jenom jednou trefil. Pamatujete si ale na nějaký svůj „gurmánský úlet“?

Je to většinou v cizině. O tom by se dalo dlouze povídat. Takové lososí speciality v Kambodži nebo mořské plody na Novém Zélandu, na to se nezapomíná. Stejně jako na hamburgrovou smršť v Los Angeles.

Jste původem z Moravy, konkrétně z Hulína. V jednom rozhovoru jste říkal, že jste vyrostl na slivovici...

V dětství mi slivovicí máma léčila jak rozbitá kolena, tak nachlazené průdušky. Když mě bolelo v krku, kloktal jsem slivovici. Pak jsem ji jako kluk musel vyplivnout. Dnes je situace jiná, dnes ji s chutí polknu... Proto tvrdím, že v každé domácí lékárničce nesmí chybět „vitamin S“.

Ale co „vitamin S“ dělá s vašimi hlasivkami? Zpěváci jsou prý na ně velice citliví. Jak třeba ladíte své hlasivky před vystoupením? Někde jsem četla, že si rád dáváte víno...

To zas není pravda. Každý zpěvák ví, co si může dovolit a co mu pomáhá. Mě pohladí lehký vinný stříček nebo malé pivo. Obyčejná voda mi nedělá dobře, to si dám radši mírně ochucenou, nejlépe citrónovou.

Chcete se o zpěvákovi dozvědět více? Mrkněte na jeho webové stránky www.shlozek.cz
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Archiv Stanislava Hložka