Ke Štěpánce odjakživa patřily princezny. Tu první, princeznu Pampelišku, si zahrála jako studentka obchodní akademie s ochotnickým divadlem. V roce 1953, když se s ní právě rozváděl Petr Haničinec a ona zůstala jako studentka DAMU sama s malou dcerkou, dostala nabídku z televize. Vysílání bylo sice ještě v plenkách, ale už se vymýšlel pořad pro děti. A Štěpánka dostala veverku Zrzku, svou první loutku, s níž dětem vyprávěla pohádky. Později přibyl medvídek Emánek, holčička Kačenka a čertík Bertík. Se všemi zacházela jako s živými lidmi a ty nejoblíbenější s ní také bydlely trvale u ní doma.

Šťastné manželství se jí podařilo až na třetí pokus – s o šest let mladším hercem Janem Přeučilem. Poznali se díky televizi, kde vznikl nápad na seriál pohádek z různých zemí, v nichž měla všechny ženské postavy ztvárňovat Štěpánka a všechny mužské právě Přeučil. Během natáčení se do sebe zakoukali. Po pár nesmělých setkáních byl Jan pozván do rodiny, kde to vonělo čerstvě napečenými buchtami. Poznal Štěpánčinu maminku, sblížil se se Štěpánčinými dětmi a cítil se tu jako doma. Svatba se odehrála 25. srpna 1971 o půl dvanácté na Staroměstské radnici, kde se sešly dva tisíce lidí. Tak velká tehdy byla Štěpánčina popularita.


Vzpomínka na chodské koláče

Štěpánka v Honzovi Přeučilovi našla partnera, pro kterého nebylo nic problémem, dokázal jí snést modré z nebe a sršel energií. Kolikrát vstávali v pět ráno, aby dopoledne dojeli na představení pro děti, a pak Jan pokračoval na zkoušku a na představení pro dospělé do svého domovského Divadla Na zábradlí. Život jim ale připravil nejednu zkoušku, tou poslední byla Štěpánčina závislost na alkoholu a prášcích, s níž souvisela i její předčasná smrt v roce 1999. Rok předtím ale spolu stihli vydat půvabnou knížku Manželské recepty, v níž se Štěpánka svěřila, že často vzpomíná na chodskou babičku a její chodské koláče s mákem, smetanou, tvarohem a povidly, na knedlíky s chodským zelím a pečeným králíkem a na kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou.

Štěpánka vařila zdravě, hodně zeleniny, sójové a kuřecí maso a pokrmy z ryb. S manželem rádi navštěvovali restaurace, například tu kdysi jedinou čínskou ve Vodičkově ulici, o níž byl takový zájem, že se tam musely dělat rezervace dlouho dopředu. Štěpánčina maminka se nakonec naučila různá čínská jídla vařit, aby tam zbytečně často neutráceli. Manželé také pořádali ve svém velkém vinohradském bytě společenské akce, třeba švýcarský, americký, francouzský nebo norský večer, ke kterým patřila i typická jídla. Recept na norský rybí guláš si tenkrát Přeučil pracně sehnal přímo na norské ambasádě.

 

Recept: Kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou Štěpánky Haničincové

Připravte si: 00 g hrubé mouky, ¼ l mléka, 1-2 vejce, 20 g droždí, sůl; na omáčku: ¼ kg povidel, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Blanka Kovaříková | Fotografie: archiv autorky