Světlano, jaké jídlo patří mezi vaše nejoblíbenější a objevuje se nejčastěji na vašem stole?

„Musím přiznat, že s věkem s mi chutě stále víc mění a na jídla jsemSvětlana Nálepková vybíravější než dříve, když jsem to tolik neřešila. Dnes mezi moje absolutně nejoblíbenější pokrmy patří sushi a celá japonská kuchyně. Kvůli tomu jsem se jí naučila připravovat i doma.“

Takové sushi musí být na přípravu velmi složité, ne?

„Když máte ingredience, tak pak už to není problém. Bohužel u nás je to ještě složité a musíte oběhnout několik obchodů, abyste nakoupili všechny potřebné věci, které taky mnohdy nejsou zrovna levné.“

Jaký druh této exotické pochoutky děláte nejčastěji?

„Převážně nigiri - lososí rolky. Ale když jdu do restaurace, tak si dávám klasické menu, kde máte až pět různých druhů. Teď naposledy jsem měla výborné kousky na Prag Food festivalu, kde je připravují naprosto výtečně a vždycky ještě něčím novým překvapí.“

Jaká další mezinárodní jídla ještě ochutnala?

„Oblíbila jsem si i indonéskou a thajskou kuchyni. Když jsme byli teď naposledy na dovolené, tak jsem si nakoupila hned několik kuchařek, abych si je mohla připravit i doma. Jsou to jídla převážně z rýže nebo nudlí se zeleninou, která se upravují tak, aby byla pálivá a přitom si zachovala svou specifickou chuť.“

Kuchyně Světlany Nálepkové Kuchyně Světlany Nálepkové

Platí u vás pravidlo, že by člověk měl ochutnat všechno?

„Do jisté míry ano. Když máte tu příležitost, tak proč toho nevyužít.“

Tradiční české kuchyni jste tedy na chuť nepřišla?

„Ne. Na mě je to moc těžké a špatně stravitelné. Nechci tím říct, že jí opovrhuji a že si jí jednou nebo dvakrát do roka nedopřeji, ale určitě tenhle typ stravy nevyhledávám. Navíc mi přijde, že česká gastronomie toho ještě hodně postrádá. Myslím tím teď jednání s hosty, obsluhu, pestrost výběru i patřičný estetický vzhled.“

Co takové grilování. Máte ráda?

„Velice. S rodinou přes léto grilujeme skoro každý týden.Detail kuchyně Světlany Nálepkové Vždycky naložíme různé druhy masa na dva až tři dny dopředu a pak uděláme velkou hostinu i s opečenou zeleninou a rybami.“

S vařením tedy své zkušenosti máte. Kdy jste v sobě našla tu chuť pustit se i do složitějších receptů?

„Máte pravdu, dříve jsem vařila jídla, která byla třeba za 15 minut hotová. Poslední dva roky si na tom ale dávám mnohem víc záležet a taky mám ráda, když se můj jídelníček průběžně mění a přibývají nové chutě a kulinářské zážitky.“

Do restaurace si tedy zajdete jen příležitostně?

„Ano, opravdu jen výjimečně. Když si dáte záležet, tak doma to možná všechno připravíte ještě lépe.“

Je nějaká pochutina, kterou si neodpustíte každý den?

„Dvě deci dobrého vína.“

Detail kuchyně Světlany Nálepkové Detail kuchyně Světlany Nálepkové

Jako herečka musíte stále dobře vypadat, jak si udržujete štíhlou postavu?

„Je to o životních návycích. V mém případě platí pohyb. Bez něho by to šlo všechno obtížněji. Dietami se netrápím a snažím se jíst málo, ale pravidelně.“

Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyň?

„Já mám dvě – letní a zimní. Všechno je ve dřevě, protože to dodává místnosti příjemnou atmosféru a není to nějaká sezónní záležitost, která by se za pár let okoukala.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz