Tomáši, co vy a vaření?

„Rád se zajímám o všechny možné věci a gastronomie mezi ně patří taky. Vždycky když něco připravím, tak vidím výsledek hned, a to mě prostě na vařen

Klikněte pro zvětšení!

í moc baví.“

O kuchyň se tedy u vás doma s manželkou dělíte?

„Dá se to tak říct.“

Kdy si zabíráte kuchyň pro sebe?

„Když chci připravit nějakou specialitu nebo uvařit slavnostní večeři pro mě a manželku. Rád připravuji propracovaná jídla a vychutnávám si všechny odstíny chutí. Manželka je zase v kuchyni víc přes den, protože je potřeba uvařit dětem.“

Jaké jídlo připravuje nejčastěji?

„Hodně to měním. Vařím stále něco nového, nebo jídla, která předtím slavila doma úspěch. Naposledy jsem třeba dělal vepřové panenky na zeleném pepři s bramborovými rošty a lusky. Našel jsem taky způsob vaření, který vyhovuje celé mé rodině. Připravuji jednoduchá jídla, která mají děti rády nebo pokrmy ruské kuchyně. Nejvíc asi boršč. Tuhle tradiční polévku jsem se naučil hned na několik způsobů při návštěvě Ruska, kde jsem byl asi měsíc. Ale nezavrhuji žádné chutě a jím skoro všechno. Navíc rád zkouším nové věci a rád experimentuji, takže každý nový recept je pro mě inspirací k dalšímu tvoření.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Jakým jídlem uctíte nejvíc svou manželku?

„Zaručeně žemlovkou a rýžovým nákypem. Oba máme také rádi mexickou kuchyni. Nedávno jsem třeba dostal výborný a rychlý recept do mého kamaráda, který žije v Texasu. Stačí si připravit kousky krůtího masa, které orestujete s čerstvým ananasem a mexickými fazolemi naloženými v pálivé omáčce. Přidáte trochu pepře, papriky a skořice. Vše zamícháte dohromady a k této směsi pak přikusujeKlikněte pro zvětšení!te černý chleba s plátky rajčat. Když si ale tak vzpomínám, tak největší radost mé ženě udělám, když jí přinesu před spaním horkou čokoládu.“

Kdo vás do kulinářského řemesla zasvětil?

„Rodiče. U nás vařila maminka i tatínek, takže jsem leccos pochytil.“

Máte zápisník, kam si poznamenáváte nové recepty?

„Ano, to mám. Slouží mi nejen k tomu, abych si do něho zapisoval nejen nové poznatky z mezinárodní i české kuchyně, ale také k tomu, abych z těch všech receptů mohl tvořit další nová jídla.“

Je vidět, že vám k vaření nechybí fantazie…

„Nechybí. Rád si o jídle čtu i sbírám recepty od svých přátel. Občas také zajdu na nějaký ten kurz vaření. Teď jsem se třeba nedávno přihlásil na školení k jednomu šéfkuchaři. Bude nás učit, jak správně připravovat jihoamerické bifteky. Na to jsem moc zvědavý, protože udělat tohle maso tak, aby mělo tu správnou chuť, je pěkná alchymie.“

Snažíte se dodržovat životosprávu. Nebo si vždycky dáte to, na co máte zrovna chuť?

„Snažím se jíst vyváženě. Dám si rád pořádný kus masa, ale taky zeleninovou polévku nebo salát. Do mého jídelníčku také neodmyslitelně patří ryby. Takový losos je lahůdka, ale je dobré vědět, jak ho správně připravit. Já osobně mám na to svůj speciální postup. Zaprvé ho vždycky kupuji i s kůží, kterou pak naříznu, aby se do ní vmísila sůl a šťáva z limetky. Pak plátky restuji s pár kapkami olivového oleje. Stačí opravdu jen pár kapek, protože losos už samotný je hodně tučný. Z každé strany pak maso opékám tak 2-3 minuty, aby uprostřed zůstal syrový plátek. Chutná to báječně. K tomu je vynikající přidat jako přílohu brambory opečené na pórku a hořčici.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Teď jsou v kurzu biopotraviny. Jste zastáncem této zdravé výživy?

„Rozhodně ano. Už delší dobu připravuji pořad o biopotravinách, který by měl vzniknout ve spolupráci s Českou televizí. Já těmto potravinám opravdu věřím a snažím se kupovat převážně jen je. Byl jsem na několika farmách a mohl na vlastní oči vidět, jak celý proces až k samotnému výrobku funguje, a musím říct, že ti lidé, kteří se tím zabývají, berou tuhle věc opravdu vážně.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz