Dva roky jste pracovala jako osobní kuchařka prezidenta Havla. Čím je vaše kuchyně jiná?

„Řekla bych, že je jiná pouze tím, že jsem měla obrovské štěstí. Po odchodu od pana Havla se na mě začala více směřovat pozornost v rámci kuchařského světa, takže tím jsem jiná. Jinak je z mého pohledu moje kuchyně úplně obyčejná.“

Dobrá, ale přece jen je svým způsobem typická. Můžete nám ji prosím charakterizovat?

„Základ mého vaření spočívá v maďarské, slovenské, české a řecké tradiční kuchyni. Z nich jsem vycházela, protože v tomto prostředí jsem vyrůstala a dlouhá léta žila. Jsem původem Maďarka, vyrůstala jsem na Slovensku a posléze tady v Čechách. A základy řecké kuchyně jsem získávala sedm let, když jsem měla tu čest pracovat jako kuchařka řeckého diplomata - velvyslance na řeckém velvyslanectví.“

Jaké koření nesmí ve vašich jídlech chybět?

„Přesně to, které je součástí klasické receptury toho či onoho pokrmu. Ale sama za sebe se mohu přiznat, že mým nejzamilovanějším a nejpoužívanějším kořením jsou sůl, pepř a cibule.“

Máte nějaké kuchařské tajemství? Recept, který znáte jen vy?

„Napsala jsem tři kuchařky a všechny tak, že jsem vůbec nic nezatajila. Dokonce mi jedna moje přítelkyně tuto skutečnost vyčetla. Prý jsem hloupá, že přece musím mít nějaké kuchařské tajemství… Ale myslím, že je to takhle v pořádku. Lidé, kteří si pak doma ten či onen recept sami připraví, by měli mít na talíři totéž jídlo, které připravuji svým hostům. Tato taktika se mi osvědčila a nemám důvod ji měnit.“

 


Na výstavě pana Oldřicha Škáchy "Václav Havel a osobnosti" v Krásných ztrátách, kam jsem se přišla podívat. První, koho jsem potkala, byl Václav Havel. Požádal mne, abych si k němu přisedla, a pravil: "Vidíte, Čirino, vy mi děláte takové dobroty a já vám mohu nabídnout jen chléb se škvarkama." Udělal mi samozřejmě velkou radost, protože chleba se škvarkama miluju...

 

Jak to děláte, když jste někde v zahraničí a nějaké tamní jídlo vás osloví natolik, že chcete znát recept? Jdete o něj požádat kuchaře?

„To v žádném případě. Vlastně ani nemusím, protože mám velmi citlivé chuťové pohárky, takže mi stačí jídlo ochutnat a ihned vím. Přesně rozeznám použité ingredience, a tak pro mě není problém pokrm, který mi někde v zahraničí zachutná, kdykoliv poté sama připravit.“
 

Prozradíte nám své nejoblíbenější jídlo?

„To je hodně těžká otázka, protože mám samozřejmě ráda každé, které nabízíme hostům v naší pražské restauraci. Určitě vyhrávají klasická jídla. Nepohrdnu například čerstvým chlebem se škvarkama. Ty miluji…“

 


Čirina v kuchyni s kuchařem Jurajem Krajčovičem: „Moje velká opora.“

 

A máte vysvětlení, proč se vaše halušky, které tady nabízíte, staly nejvyhlášenější v Praze?

„Máte pravdu, že patří mezi nejfrekventovanější jídla z naší nabídky, ale netvrdila bych, že jsou nejvyhlášenější v Praze. No, ale když to tvrdíte… Řekla bych, že základem dobrého jídla je klasická receptura, žádné přikrášlování nebo modernizování. A ještě jednu věc vám mohu prozradit. Všechno děláme ručně - strouháme brambory, ručně porcujeme halušky, nevyužíváme žádné polotovary. Možná by nám práci usnadnily, ale už by to nebylo ono. Držíme se toho, aby se tady každý, kdo k nám přijde, cítil jako doma a měl pocit, že jako doma se zde i nají. Funguje to!“

 

Recept: Smažená jablíčka ve vinnném těstíčku dle Čiriny

Připravte si: 4 jablka, 2 vejce, 20 dkg hladké mouky , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

   

„Smažená jablíčka patří k nejoblíbenějším moučníkům na našem jídelním lístku. Hosté si objednávají něco sladkého a říkají: „Nevím, jestli mám… To už asi nezvládnu, no, zkusím ta jablíčka, ale dejte mi prosím jen poloviční porci.“ Pak s chutí snědí porci celou a několikrát se už stalo, že si ihned objednali ještě i druhou. Jsou totiž lehká a velmi „jedlá“. "

 

Skvělá kuchařka Čirina nedělá v kuchyni chyby, lidé ale často ano.



Autor: Jana Zbyňková | Fotografie: archiv Ireny košíkové, LN