Viléme, jak vám to jde v kuchyni?

„Abych se přiznal, tak nic moc. K vaření jsem si nikdy nevypěstoval zvláště kladný vztah. Základy samozřejmě umím, ale na zadek si z toho nikdo neseKlikněte pro zvětšení!dne.“

Patří podle vás do kuchyně jen ženy?

„To v žádném případě. Je nutné dát prostor fantazii, kterou muži v kuchyni rozhodně mají. Myslím, že je to z větší části tím, že klasické principy vaření prostě neznají.“

Jaké jídlo patří mezi vaše neoblíbenější?

„Mám rád třeba marinovaná žebra, ale znáte to, i velmi dobrý pokrm, který se konzumuje často, zevšední. Každopádně jsem určitě omáčkový typ, to jo.“

Mnoho lidí si v létě užívá grilování. Prozradíte nám recept na ty speciální žebra?

„Rád. Syrová vepřová žebra vložíme do osolené vody s divokým kořením (nové koření, černý pepř, bobkový list) a vaříme půl až tři čtvrtě hodiny do poloměkka. Po vyjmutí z vody je necháme zchladit a marinujeme směsi černého piva, směsi koření Country, soli, pepře a chilli papričky. Když je pak maso pořádně ochucené, tak ho dáváme péci na 20 minut při 120 °C do vyhřáté trouby. Poté necháme zchladit – a těsně před podáváním na 10 minut zprudka ohřejeme v troubě vyhřáté na 220 až 240 °C.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Připravujete doma často podobné zahradní večeře?

„Docela jo. V létě nabízím svým známým grilované ryby se zeleninou a pečenými jablky.“

Máte nějaké triky, které se při vaření hodí?

„Fantazie a dobré koření dělají zázraky.“

Když byste pořádal velkou párty, jaké jídlo by na ni nemělo chybět?

„Rozhodně zelenina.“

Jakou mezinárodní kuchyni jste si oblíbil?

„Řecká je výborná.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Co naopak nejíte rád, nebo byste nikdy víc nepožil?

„Rozhodně bych nepolkl tzv. žoužel, jako jsou housenky, švábi, pavouci, mravenci, kobylky a jim podobné mořské potvory. Chobotnice, hadi či krabi mi nevadí, ale jak říkám, všeho s mírou. Fugu bych taky nedal (jedovatá ryba, při špatné přípravě hrozí smrt – pozn. red.)

Jaké potraviny považujete za afrodiziakum?

„Všechny, které nabízejí energii, vitamíny a lehce se tráví.“

A jaká jídla jsou podle vás zrovna „in“?

„Co se týká české kuchyně, nedělejme si iluze. Je opravdu dost těžká. Je sice pravda, že pádem totality se informovanost veřejnosti o výživě dost zlepšila, ale ideální to ještě není. I když, a je to paradox, Amerika, která razantně preferuje zdravé životní styly, má neuvěřitelně obézní populaci. Alespoň co jsem mohl v USA na ulicích vidět. Fast foody budou nejspíš „in“ pořád, šetří čas. Chce to ale vybírat opatrně. Proto také záleží, do které skupiny jedlíků se zrovna řadíte.“

 Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Které pití preferujete k jídlu?

„Žádné sladké limonády u nás nenajdete. Osobně mi není jasné, jak někteří lidé mohou za den pít jen tento druh lepidla. Já používám k jídlu vodu, víno a někdy pivo.“

Máte oblíbené restaurace, kam rád chodíte na jídlo?

„Mám rád podniky s pestrou kuchyní, uvolněnou atmosférou, kde točí i dobré pivo.Mými favority jsou Kolkovna Celnice a restaurace U Pinkasů.“

Kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vaše kuchyně? Podle čeho jste ji zařizovali?

„Vezmu to trochu obecně. Uvědomme si, že v kuchyni strávíme v součtu roky svého života. Proto by toto místo mělo být útulné, s dobrými židlemi a vhodnou výškou stolu.To považuji za velmi důležité. Design kuchyně proto musí mít „v rukou“ celá rodina. Já jsem konzultoval některé věci i se svými dětmi, aby byli spokojení všichni. Podle mého hesla: Mozek patří v kuchyni do žaludku.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz