Vítku, v této tělocvičně trávíte asi hodně času, že?

„Ano, jsem tu každý den. Celý můj svět je fitness. Domů se pak chodím jen vyspat.“

Co vás nyní nejvíce zaměstnává?

„Soustředím se hlavně na zdravou výživu u sportovců i běžné populace a poradenství v oblasti fitness. A po večerech píšu svou další knihu.“Klikněte pro zvětšení!

O čem bude tentokrát?

„Detaily bych ještě nerad prozrazoval. Ale půjde o to, jaký mají dnešní lidé vztah ke zdravému životnímu stylu.“

Vy sportem žijete. Jaký typ stravy upřednostňujete?

„Jsem zastáncem dělené stravy. Odděluji sacharidy od bílkovin. A hlavně jím převážně rýži, hlívu ústřičnou, hovězí kližku, celozrnné tmavé pečivo, pomerančový džus a tak dále. Ono to vypadá, že toho na výběr moc nemám, ale mně to takhle vyhovuje.“

Jak si tyhle suroviny upravujete, aby pak bylo jídlo chutné?

„Vše je v naturálním zpracování. Bez přísad, bez solí, jen uvařené nebo podušené v nesolené vodě. Výjimečně použiji jako ochucovadlo sójovou omáčku nebo aromatizující zeleninu jako pažitku, pórek a petrželku.“

Doporučujete tento způsob stravování také svým svěřencům, kteří k vám chodí pro rady?

„Jistě. Zásady dělené stravy by měl člověk dodržovat od narození. Samozřejmě se to pak liší podle individuálního tréninku. Ke cvičení je třeba i přísun sacharidů, ale pořád je důležité dělit si všechny dávky a koukat na nutriční hodnoty.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Jak dlouho se řídíte touto životosprávu?

„Bude to už sedmnáct let.“

A nemáte občas chuť zhřešit a dát si třeba čokoládu nebo pořádný biftek?

„Když hřeším, tak úplně jiným způsobem. Vezmu si müsli tyčinku s polevou nebo si dám se synem Adamem na půl párek. To ale zcela výjimečně.“

Váš syn si libuje ve stejném jídelníčku?

„S mou bývalou ženou jsme tyhle zásady dodržovali naprosto striktně, takže pak nebyl problém naučit to i našeho Adama. Šli jsme mu příkladem a on pak od nás zdravou výživu odkoukal.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

České kuchyni zřejmě moc neholdujete…

„Jak se to vezme. Třeba staročeskou kuchyni mám docela rád. Taková koprová omáčka nebo šťouchané brambory se zelím a bramborové šišky nejsou pro tělo taková hrozba. Ale klasická svíčková už mezi tato jídla nezapadá, je těžká na strávení. Jsou ale daleko horší jídla. Třeba klasické americké fast foody, kde máte jen smažené sýry, hamburgery a podobně. Stejně tak hranolky a tatarská omáčka – to je tragédie pro naši životosprávu.“

Nikdy jste žádný takový fast food nenavštívil?

„Ani zdálky.“ (směje se)

A co při slavnostních akcích, kde je třeba sklenička šampaňského nebo pivo. Čemu dáte přednost?

„Piji jedině vinný střik.“

Klikněte pro zvětšení! Klikněte pro zvětšení!

Chtějí dnes lidi spíše zhubnout, nebo posilovat?

„Jednoznačně chtějí více zhubnout.“

Které známé osobnosti momentálně trénujete?

„Spíše se teď starám o jejich životosprávu než o to cvičební plán. Připravuji tak průběžně jídelníček pro Karla Vágnera, Jiřího Krampola nebo Jiřího Paroubka. S jeho ženou jsme řešili jeho výživu, protože cvičení z časového hlediska není vůbec možné. Soustředíme se proto na snídaně a večeře, protože jeho pracovní den je velmi náročný.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz