Sympatie či antipatie k různým pokrmům se budují už v dětství. Na jakých jídlech jste vyrůstal?

„Řekl bych, že na klasické české kuchyni. Ale co jsem měl velice rád už od dětství, byly těstoviny, a to mi tak nějak zůstalo. V podstatě bych je mohl jíst každý den. Také musím říct, že jsem nikdy nebyl nijak mlsný ani vybíravý, takže v tomto směru to se mnou rodiče neměli špatné. Navíc moje mamka je skvělá kuchařka.“

Co jste měl jako kluk rád?

„Asi jako většina dětí jsem doslova miloval sladké a to mi také bohužel zůstalo. Z dětství vzpomínám nejraději na buchtičky se šodó. Ze slaných jídel třeba řízek nebo karbanátek. To mi také zůstalo.“

A co nějaké „zakázané dobroty“? Spousta dětí si je kupuje tajně z kapesného. Měl jste také nějakou takovou libůstku?

„Miloval jsem například tyčinku Margot, kterou si mimochodem kupuji čas od času i dnes, a také mi chutnal sójový suk.“

Co jste naopak jako dítě nesnášel? Měl jste nějaký způsob, jak se nechtěného pokrmu chytře zbavit?

„Jako dítě jsem dvakrát nemusel rajskou. Paradoxně si ji dnes docela rád dám, a dokonce je to jedno z jídel, která umím vlastnoručně uvařit. Zaplať pánbůh jsem se nijak komplikovaně nemusel jídla zbavovat, protože mi rodiče jídlo, které mi nechutnalo, nenutili. Tento problém většinou řešili spolužáci, kteří chodili do školní jídelny na obědy. My bydleli kousek od školy, tudíž jsem toho byl ušetřen.“

 

 

Proměnil se váš vkus ohledně jídla v dospělosti?

„Ani ne. Chutnají mi víceméně stejná jídla jako v minulosti. Jen se změnilo například to, že dnes oproti dřívějšku mám velice rád česnek a cibuli, což jsem jako dítě nesnesl.“

A co sladké?

„Sladké miluju! Téměř každý den snídám nějakou buchtu, koláč nebo něco podobného. Když mě chytne nějaký záchvat zdravé výživy, stejně k snídani proběhne sladké müsli s jogurtem. No a abych se alespoň 2x v týdnu nezastavil v cukrárně na nějaký dortík, to taky nehrozí. Bez sladkého to prostě není ono.“

Jste muzikant, věčně na cestách, jak to řešíte s jídlem, když nejste doma?

„Bohužel to většinou dopadá tak, že stavím na benzínových pumpách a v rychlých občerstveních. Ale mně to zas tak nevadí, občas se i těším na bagetu nebo hamburgera. McDonald a KFC miluju.“

Ovšem není nad domácí stravu. Jakou kuchyni vaří vaše žena? Co vám od ní nejvíce chutná?

„Manželka vaří především českou kuchyni. Protože mám rád těstoviny, byla nucena si pořídit i nějakou italskou kuchařku. Ráda experimentuje, ale já mám radši ověřená jídla. Nejvíc mi od ní chutnají asi omáčky.“

A co vy, zkoušíte také někdy vařit? Co umíte?

„Myslím, že umím palačinky. Loni, když byla manželka rizikově těhotná a musela ležet, donutila mě situace naučit se vařit i další jídla. Zvládnu houskové knedlíky, tu již zmíněnou rajskou, lívance, bramboráčky… Když je nejhůř, otevřu kuchařku a pustím se do čehokoliv.“

Máte nějakou surovinu, kterou v jídle upřednostňujete a proč?

„Česnekem a cibulí nešetřím. Co naopak moc nemusím, jsou houby na jakýkoliv způsob.“

Mohl byste nám prozradit svůj oblíbený recept?

 

Recept: Žitné špagety s krůtími prsy podle Vlasty Horvátha

Připravte si: 1 velké masité rajče, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 100 g anglické slaniny,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Se svou ženou jste spolu už nějaký ten pátek. Pamatujete si na dobu, kdy jste zařizovali kuchyň?

„Jestli dobře vzpomínám, tak už je to 11 let, co jsme si kuchyň zařizovali. Tenkrát jsme dlouho vybírali. V té době frčelo dřevo. Nemáme masiv, ale lamino v imitaci dubu. Myslíme, že je nadčasové, a líbí se nám dodnes. Jediné, co nás trochu mrzí, je, že jsme při zařizování kuchyň nepropojili s obývákem. Máme ji prostorově menší, k jídelnímu stolu se vejdou jen 2 židle. Navíc propojené kuchyně s obývákem nabízejí lepší kontakt mezi sebou a teď, když přibyla dcera, by to bylo i na dozor lepší.“

Není všem dnům konec. Třeba se vám to příště povede. Nicméně je něco, na co ve své kuchyni nedáte dopustit?

„Jednoznačně myčka nádobí, je to nejlepší vynález na světě.“
 

 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: www.isifa.com, archiv Vlasty Horvátha