Lenka Požárová (39) se narodila v Brně, kde vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity. Několik let pracovala jako daňová poradkyně v uznávané poradenské firmě a pak se začaly dít věci.

Rozloučila se s kolegy, kteří si klepali na čelo, a pustila se do vydávání svébytných kuchařek, ve kterých bořila předsudky. Třeba že zelenina nemůže chlapům a vybíravým dětem chutnat, že kuchařská knížka nemůže být zábavná a zpracovaná esteticky nebo že knížka nemůže mít originální nezavírající se vazbu. Vydala jich celkem čtrnáct a v roce 2008 za ně získala prestižní mezinárodní cenu „Gourmand Cookbook Awards“ v Londýně, což se dosud žádné jiné české kuchařce nepovedlo.

 

Vtipná kuchařka? Jde to!

Česká, krásná, vtipná – taková je kulinářská série "Což takhle dát si…", jejíž každý díl je věnován jednomu tématu (hlavně, ale nejen zelenině). Nápadem, prvotřídním zpracováním, grafikou i obsahem kuchařka vyniká. Jsou to dílka útlá, ale nabitá kvalitou, se spoustou fotek, nad kterými se sbíhají sliny. Tatam jsou trápení nad nesehnatelnými surovinami, což je častý případ u zahraničních překladů. Kuchařka zaujme nápaditými a hlavně jednoduchými recepty a také pobaví hravými názvy receptů a tzv. story, v nichž se autorka se čtenářem podělí o humorné zážitky z realizace knížky. Třešinkou na dortu je speciální nezavírací vazba, která je pro kuchařku nutností, avšak u nás stále raritou.

 

Cestování za jídlem

Zapálená autorka ráda cestuje, objevuje, ochutnává, ptá se a fotí. A o tom všem píše kulinární reportáže, které pravidelně vychází v různých médiích (Hospodářské noviny, Gurmet, Glanc, Vlasta a další). Své zkušenosti z cest publikuje i s recepty v kulinárním cestopisu „Jak jsem proje(d)la svět“. Dva roky psala sloupky pro noviny Metro a tvořila recepty pro firmy jako je Philips, Whirlpool, Danone, Chiquita, Tefal nebo Heinz.

 


Ochutnejte na farmářských trzích

Ve své domácí kuchyni pořádá vařící dýchánky, což jsou kurzy vaření ve velmi malé skupině lidí, kde každý přiloží ruku k dílu. Nově od ní můžete ochutnat vlastnoručně vyrobené speciality na některém z pražských farmářských trhů. Nejbližší se bude konat v sobotu 14. května na Farmářském trhu Kulaťák v Praze 6 (v parku u výstupu z metra Dejvická, mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Evropská) od osmi do 14 hodin (nebo do vyprodání zásob) – přijďte k ní na snídani, brunch nebo oběd! Ve střední části farmářského tržiště (ve středu oválu) pro vás budou připravené dva vymazlené stánky s dobrotami zapálené kuchařky Lenky Požárové. Můžete si smlsnout na místě nebo si odnést něco s sebou.
O chystaných akcích informuje na svém webu www.zapalena-kucharka.cz.

Z edice monotematicky zaměřených Zapálených kuchařek „Což takhle dát si…“ vybíráme recept
 

Recept: Krémové špagátky

Připravte si: špagety, bílý chřest, kešu oříšky, parmazánPokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


Text: Regina Králová

Foto: Archiv LP



Autor: Regina Králová