Co se vám vybaví, když se řekne kuchyň?
„Oblíbené místo, kde trávím hodně času. Mám ji propojenou s jídelnou a obývacím pokojem, což považuji za velkou výhodu. Při vaření se můžu bavit s návštěvou, jsem pořád v centru dění.“

Bar si Zdeněk vyrobil ze starých trámů. Má rád hlavně víno. Kuchyň jste si stejně jako celý dům dělal sám. Z čeho jste vycházel?
„Chtěl jsem, aby byla hlavně praktická a hodně prostorná. Mám rád všechno po ruce. Pokud jde o styl, vycházel jsem z atmosféry celého domu, který je starší, z opuky. Spojení kamene a dřeva se mi hodně líbí, proto je kámen odkrytý, k tomu jsem přidal dřevěnou podlahu.“

Zajímavé je, že vlastně v kuchyni nemáte klasický kuchyňský nábytek. Hrnce máte na příklad jen tak na policích mezi sloupky...
„To byla vlastně z nouze ctnost. Když jsem se sem stěhoval, neměl jsem mnoho nábytku. A tak jsem to vyřešil tímto způsobem. Navíc se přiznám, že nemám moc rád nový nábytek, raději sháním věci po antikách a bazarech. Staré věci totiž podle mě dávají bydlení útulnější atmosféru.“

Je něco, co byste chtěl na své kuchyni vylepšit?
„Do budoucna bych chtěl vyměnit osvětlení, které by sem víc zapadlo a vytvářelo ještě větší pohodu.“

Starý nábytek se podle Zdeňka v jeho kuchyni lépe vyjímá. V kuchyni trávíte hodně času, rád vaříte pro kamarády a známé. Považujete se za zručného kuchaře?
„Myslím, že vařím docela dobře, a doufám, že mi to moji přátelé potvrdí. (směje se) Nejraději dělám rychlá jídla, hlavně čínskou, thajskou nebo italskou kuchyni. Zvládnu ale i klasiku, jako je guláš nebo svíčková.“

Je nějaké jídlo, na které byste si netroufl? Co třeba koláče a buchty?
„Je pravda, že moc nepeču, protože na to není čas. Navíc jsem začal držet trochu dietu a chodit cvičit, takže na sladké nemám pomyšlení. Ale umím upéct koláč, který jsem svého času nosil do Divadla Kalich a všem moc chutnal. Zato buchty, ty jsem dělal jen jednou. No, nepovedly se...“ (směje se)

Vyjmenujte pět věcí, které u vás v kuchyni nesmějí chybět.
„Ostrý nůž, prkýnko, velká pánev, sůl a hodně koření.“

Kuchyni zdobí i částečně odkryté zdivo. Vaření je příjemná věc, ale pak následuje mytí nádobí a uklízení... Jak to zvládáte?
„Přiznám se, že na úklid v kuchyni jsem pedant. Neumím si představit, že bych třeba ráno přišel do kuchyně a našel tam neumyté nádobí. Proto už při vaření myju nádobí, které nepotřebuji. Po jídle putuje zbylé špinavé nádobí do myčky a já okamžitě všechno uklízím, aby byl zase pořádek.“

Máte mladou přítelkyni, jak je na tom s vařením ona?
„Učím ji vařit, ale zatím zvládá jen jednoduchá jídla. Třeba vajíčka...“ (směje se)

K vaší kuchyni patří i bar, který jste prý vyrobil ze starých trámů. Co se u vás nejčastěji pije?
„Hlavně víno, které jsem si v poslední době hodně oblíbil. Mám rád italská a chilská vína z jižních svahů.“

A co pivo a kořalka?
„Něco se u mě najde, ale já jsem opravdu vysazený na víno, takže mám ve sklepě takovou malou vinotéku.“

K dobrém jídlu patří dobré vínko! V poslední době jste ale na vaření neměl příliš času, protože jste natáčel debutovou desku se svou kapelou Underhill, nemám pravdu?
„Tak napůl. Skutečně jsme natáčeli naši debutovou desku Mene Tekel, kterou pokřtíme 1. dubna v pražském Lucerna Music Baru. Do toho jsme ale s kapelou u mě doma hodně zkoušeli, a přitom se na dobré jídlo a pití vždycky najde čas.“

A co vás čeká dál?
„Nyní budeme natáčet klip, kde hlavní roli bude hrát Agáta Hanychová a mihne se v něm i Marek Vašut. Do toho dál účinkuji v muzikálech Jack Rozparovač a Krysař v Divadle Kalich.“

Text: Lenka Pavlíková
Foto: Mojereklama.cz