V rozhovorech se často zmiňujete o tom, že chcete žít do stovky. Předpokladem pro dlouhý život je duševní a fyzické zdraví. Jak to máte, co se týče jídla? Řídíte se instinktem (tedy odhadem, co tělo potřebuje), nebo rozumem, kdy si cíleně dopřáváte jen zdravé potraviny?

Mám to nastavené podle svých předků, kteří velice tvrdě pracovali v zemědělství – jím všeho s mírou. Takže si klidně dám s chutí a bez výčitek čabajku nebo kafe s mlékem. Sebezdravější jídlo konzumované z přinucení nebo s nechutí (pokud to není zdraví zachraňující a odůvodněná dieta) nemůže tělu a mysli přinášet kdovíjaký prospěch. Sebemrskačství je mi cizí, ale zároveň nic nepřeháním. Tak mám šanci se té stovky dožít v pohodě.

Na svůj věk vypadáte výborně. Jak si udržujete štíhlou postavu? Jste na sladké?

Teď už se zase začínám dostávat do formy. Dlouho jsem nemohla kvůli úrazu kolene cvičit a běhat, jak jsem byla zvyklá, a kila šla hodně rychle nahoru. Teď už jsou mi zase kalhoty volnější. Ale čas od času si oříškovou čokoládu dám, ne že ne.

Kdo u vás doma vaří? Jak se vám daří sladit chutě všech členů rodiny?

Nejlíp v poslední době vaří starší dcera a její přítel. Je to spása pro celou rodinu i pro psa. U nás je nejhorší sladit čas společného jídla. Navíc každý si potrpí na něco jiného v úplně jinou chvíli. A od toho se pak všechno odvíjí.

A když vaříte vy, dáváte přednost „rychlovkám“, nebo jste spíše zastáncem toho, že člověk při vaření vkládá do pokrmu energii, myšlenky a emoce, a tudíž by měl vařit pomalu a radostně?

Já vařím rychle a radostně.

Cvičíte tai-chi. Je vám vlastní i orientální způsob stravování?

Kdykoliv jsem v Asii, připadám si jako doma, ačkoliv se tam kuchyně velmi liší. S hůlkami ale nezápasím, jen s předsudky. Přece jen nesním úplně všechno.

A co česká kuchyně? Někde jsem četla, že vaše nejoblíbenější jídlo je bramborák...

Bramborák a kafe s mlékem, to souhlasí. Ovšem ne dohromady. Miluji nedělní pečené kuře s bramborem. Kapra kdykoliv během roku. Čočku, nikoli na kyselo, s velkým množstvím česneku a majoránky.

Jaké ingredience nejraději při vaření používáte?

Česnek, rozmarýn, majoránku, dobromysl. A do salátu pampelišková poupata, která vlastnoručně nakládám do soli.

Pampelišková poupata? Do jakých jídel je používáte a jak vůbec chutnají?

Dávám je podobně jako kapary do salátů, hlavně rajčatových, a do omáček. Mají mírně nahořklou a pochopitelně slanou chuť. Je potřeba sbírat poupata nerozpuklá, která jsou většinou v růžici listů těsně u země. Opláchnutá poupata nechám okapat a prosypávám je solí ve sklenici. Nezavařuju. Je potřeba pár týdnů počkat, až sůl poupata nakonzervuje. Vyřešíte tak najednou domácí gastronomii, dárky kamarádkám i problém s plevelem na zahradě.

Tak to je opravdu praktické... Váš dům je koncipován ve středomořském stylu. Je vaše kuchyně v podobném duchu?

Podívejme se, ve středomořském stylu? K životu potřebuji dřevo, oheň, zemi, vzduch i vodu pěkně v rovnováze, to je spíš záležitost feng shui, čínské filozofie bydlení, respektive proudění energie. Když jsem si zařizovala kuchyň, bylo pro mě podstatné vidět od snídaňového stolu na mníšecký kostel a zámek, na naši růži, náš bez, náš šeřík...

To zní dost poeticky. Docela si vás dovedu představit jako ženu, která zatepluje domov, peče svůj chleba, vymýšlí různé voňavé kombinace čajů... Co pro vás znamená kuchyně?

Tak to jste se docela slušně sekla. Vaření pro mne není priorita, preferuju komunikaci. Když udělám pětiminutovou ořechovo-sýrovou pomazánku a nakrájím úžasný žitný chleba naší paní Jarolímkové z Mníšku pod Brdy, mám čas se věnovat kamarádům i sobě. A ještě se všichni tetelíme blahem. Nebo udělám noky s ovocem a v získaném čase se věnuji rodině nebo jen sobě. Mě baví zařizovat interiéry, to by se o zateplování a zútulňování dalo mluvit. Kuchyně je pro mě branou komunikace.

Máte nějaký recept na svou „rychlovku“?

Recept: Desetiminutové noky podle Zory Jandové

Připravte si: vejce, 1 bílý jogurt, sůl, polohrubá mouka, mražené nebo čerstvé ovoce (jahody, maliny nebo borůvky), případně šlehačka, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Kdysi jsem se trápila s plněním knedlíků nebo hňácáním kuliček, ale noky udělám kdykoli a komukoli na přání. Během deseti minut je vše hotové. A když okamžitě opláchnete mísu od těsta, není problém s nádobím. Z této dávky se připraví jedna až dvě porce hlavního jídla, čtyři dezerty. Možno ozdobit šlehačkou.

Je vidět, že umíte maximálně využívat svůj čas, navíc zapojit do vaření i celou rodinu. Jste autorkou dětských knížek, nenapadlo vás tedy napsat i takovou kuchařku pro děti?

Nenapadlo. Radši pro ně píšu písničky a knížky nebo koncertuju. Přesto vlastně cosi jako kuchařku připravuji. Vyhrála jsem konkurz na vedoucí Tvůrčí skupiny pro děti a mládež v Českém rozhlase. Se svými spolupracovníky rozjíždím od září velkou rodinnou soutěž o hodně zajímavé ceny. Zatím dávám do kupy kuchařský tým a ingredience, sestavuju jídelníček. O všem tom "mlsání" budeme průběžně informovat na webových stránkách Českého rozhlasu. Dobrou chuť!

Chcete vidět Zoru Jandovou naživo? Běžte se na ni podívat do divadla Na Fidlovačce, kde hraje v muzikálu Jeptišky. Více na www.fidlovacka.cz.
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: Archiv Zory Jandové a Roman Černý