Vaše kuchyně je černá... To je dost netypická barva!

„Celý byt a hlavně kuchyně jsou nápady mého partnera Vlasty. Měl ji v hlavě už dávno a kdysi se mi ji snažil popisovat. Věřila jsem, že bude krásná. A opravdu to tak je – cítím se tu výborně. Pracovní deska i celé obložení kuchyně jsou z kamene, který má karbonový odstín. Podlaha v kuchyni je z dubových desek, které jsou opálené autogenem, takže vypadají trochu staře... Rovněž nápad mého přítele.“

Váš přítel má docela zajímavé nápady. Ale je něco, co jste si prosadila vy?

„Měla jsem trochu strach, že kuchyň bude příliš úzká a nebude mít dost úložných prostor. Ale bála jsem se zbytečně. Když partner kuchyň vymýšlel, řekla jsem mu, že bych tam chtěla mít hodně místa na různé kuchyňské propriety. A to se splnilo. Kuchyň nám navrhla a zhotovila společnost Sykora a my jsme s ní maximálně spokojeni.“

V centru vaší kuchyně je televizní obrazovka. Díváte se při vaření na seriály?

„Já myslím, že mít televizi v kuchyni je pohodlné, ale přiznám se, že sama ji někdy zapomenu i zapnout. Více než na seriály ji využívám prakticky. Moje dcera Salminka má pokoj vedle, partner tam zabudoval kameru a na televizní obrazovce vidím, co malá dělá. Přitom si v klidu vařím a mám o všem přehled. Možná, je to dobrý tip pro ostatní maminky...“

Vaše kuchyň je také zvláštní tím, že má dvě pracovní plochy. Znamená to, že s přítelem vaříte společně?

„Ano. Vlasta rád vaří, dokonce by se dalo říct, že mě k tomu ani nechce pustit. Je ale typ kuchaře, který potřebuje asistenci. Takže mi říká: Podej mi nůž, koření...“

 

 

Takže ve vaší kuchyni vládne muž?

„Já nejsem zase tak úžasná kuchařka. Nepatřím mezi ženy, které vaří každý den. Občas ale něco udělám – dnes třeba segedinský guláš. Minule jsme s přítelem připravovali panenku na česneku s cibulkami, paprikou a brambory. Ale máme rádi i taková jídla, jako jsou francouzské brambory, kam zakomponujeme vše, co najdeme doma.“

A co česká klasika?

„Nejsem moc typ na omáčky. Přítel si navíc hlídá figuru, takže dohlíží i na mě. Ale máme rádi třeba ryby. Kdysi jsme strávili pět měsíců na Miami a tam byly naprosto úžasné čerstvé ryby. Ale i tady se dají sehnat kvalitní. Nedaleko je tu Kaufland, kde jsme koupili lososa, který chutnal jako čerstvý...“ 

Chodíte často nakupovat potraviny do hypermarketů?

„Jako máma se tam většinou propašuji s kočárkem. Po mé minulé zkušenosti se raději na informacích zeptám, jestli tam můžu i s golfákem. Stalo se mi totiž, že mě jeden pán z ostrahy pozoroval, jestli tam náhodou nekradu, když jsem si dávala zboží do kočáru.“

Ono se s nákupním košíkem i kočárem zároveň dost špatně manipuluje. Ale to většinou člověk zjistí až po vlastní zkušenosti. Nicméně říkala jste, že ráda nakupujete ryby. Jaké?

„Lososa upřímně moc nemusím. Raději mám tuňáka nebo mušle svatého Jakuba. A také ústřice. Musí být ale čerstvé, protože pokud jsou prošlé, mohou být nebezpečné. Takže ústřice si raději dávám jen v USA, když vím, že jsou čerstvě vytažené z moře. Českého kapra si dávám jen o Vánocích.“ 

Hodně mluvíte o svých cestách do USA. Přivezla jste si také z daleka nějaké kulinářské recepty, které jste sama vyzkoušela?

„Bohužel s recepty to mám jako s vtipy – těžko si je zapamatuji. Ale občas se mi povede něco okoukat a pak to doma zkusit. Když jsme jednou přijeli z Thajska, měla jsem období, kdy jsem vařívala thajské polévky. Třeba oblíbenou Tom Kha Kai. Jenže pak mi došly ingredience, které jsem si na to přivezla, a už jsem to nezkoušela. Jinak polévky obecně miluji. Třeba takovou zelňačku, kterou umím docela dobře. Když vařím polévku, většinou jí udělám více, aby se z ní mohla najíst i moje dcerka Salma. Stačí polévku jen trochu pomixovat a je vystaráno.“

Co vaříte, když si chcete udělat radost?

„Asi kuře s česnekem, bramborovou kaší a broskvovým kompotem. Je to jednoduché a výborné jídlo."

 

Recept: Kuře s česnekem

Připravte si: 1 celé kuře, sůl, stroužky česneku, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Mluvila jste o bramborové kaši – tu si každý pamatuje z dětství...

„Já ji mám také spojenou s dětstvím. Ale občas jí dělávám trochu pikantnější – přidávám do ní wasabi, což je takový japonský křen, akorát tisíckrát pálivější. Kaše s ním chytne zelenou barvu a je opravdu nezapomenutelná.“

 

Co byste o Zuzaně Belohorcové ještě měli vědět:

Paní Zuzana si potrpí na víno: Nejraději má růžový Klaret z Vinařství Zaječí, Vinice u kapličky. Tam občas společně s partnerem vyráží do vinného sklípku.

Na čem šetří: Přestože jí chleba moc chutná, dopřává si ho pomálu. Tato uhlovodanová bomba totiž přidává kila.

Co si dopřává: Moderátorka miluje uzobávání sýrů a klobásek.

Na čem ulítává: Na spotřebičích! V její kuchyni jsou luxusní spotřebiče Whirlpool se šestým smyslem. Moderátorka si je nemůže vynachválit!

 



Autor: Andrea Votrubová | Fotografie: Andrea Votrubová