Jeden čas se zdálo, že nastává renesance velkých jídelních stolů, kolem kterých se shromáždí pěkně celá rodina a komunikuje spolu. Ne snad, že by to už neplatilo, ale nastávají určité odstředivé tendence, které pod tlakem rychlého, až překotného života, plného práce a povinností, vzdávají poklidné rodinné sezení a vycházejí vstříc ostrému životnímu tempu.


Integrace do ostrova

Zaznamenání hodnou novinku lze pozorovat především u nového pojetí kuchyňského ostrůvku. Jedna strana se velmi často vyhrazuje jídelní ploše nebo deska pro stolování na ostrov navazuje. Mnohdy jsou přes sebe přeložené dvě desky, kdy vrchní je pracovní, spodní slouží jako jídelní prostor. Většinou je tato plocha pořád ve vyšší úrovni, než bývá u stolu zvykem, a tak se k sezení používají také vysoké židle. Nejsou to vždy vysoké barové stoličky, existují i židle ve výšce mezi normální a barovou, které byly k vidění téměř ve všech expozicích. Kromě praktické funkce slouží i jako designový prvek, protože moderní vysoké židle se dávají i do klasických dřevěných kuchyní, se kterými tvoří příjemný kontrast.

 


Masivní prkno

Už při minulé Eurocucině v roce 2010 jsme se setkali s masivní dřevěnou deskou, která předěluje prostor a slouží jako jídelní. Teď jsou tyto dřevěné, keramické či z kompozitních materiálů vytvořené plochy víc součástí pracovní sestavy. Buďto ji prodlužují, nebo jsou přímo vsazeny do ní. I tam, kde je pracovní plocha sestavena do L či U, se často umístí sezení do blízkosti varného centra. Snad se tím má nahradit přímý kontakt, kterého je při spěchání stále méně… Jeden vaří, druhý sedí na protější straně, sleduje přípravu a povídají si.

Do puntíku promyšlené využití pracovní plochy i pro jídlo má dvě přednosti: Řešení nepochybně ocení singles, majitelé garsonek a menších otevřených prostorů, vše je zkomprimováno do jednoho prostoru a není nutné si pořizovat stůl, který přece jen zabírá dost místa. Ta druhá spočívá v ranní pohodě - jako místo pro snídani a krátkou debatu před odchodem do práce či dětí do školy lze takové uspořádání jen vítat. Zvlášť když pro večeře a víkendové obědy má rodina vedle v jídelně pěkný stůl.



Autor: Vladimíra Storchová | Fotografie: autorka a Eurocucina