Ať už jsme se v předchozích článcích o nových kuchyních zabývali čímkoliv, jedno mají všechny společné. Je to snaha využít maximálně prostoru, neroztahovat se a nezabírat marnotratně prostor jen tak, pro nic za nic.

Děje se tak několika způsoby a my je spolu s ilustračními snímky z veletržního dění zkusíme seřadit a popsat.

1/ O propojení stolování s vařením jsme už mluvili. Nemusíte mít komplex z toho, že tuto největší novinku vaše kuchyně postrádá. Podstatné je promyšleně využívat místa. Stále jsou oblíbené i ostrůvky, ale nejsou to bloky, které působí okázale, zaberou hodně místa a nahoře se ve velké ploše bojí nějaká ta varná deska. Ve stísněném prostoru vybíhají rovnou ze sestav a slouží pro práci i stolování, pod desku se klidně umístí další police. Stojí-li samostatně, jsou využité a také nádherně vypracované od shora až k podlaze, místo hladkých bočních stěn najdete zásuvky, dvířka, police.

 

 

 

 

2/ Aby sevření celé sestavy zůstalo přehledné a nepůsobilo moc těžce, pracuje se s materiály. Kde je to jen trochu možné, vmísí se dřevo, tmavé tóny odlehčí bílé plochy pro jídlo, světlé pracovní desky, nebo naopak u sestav ze světlého melaninu, mdf, corianu apod. se dřevo objeví právě na desce stolu či židlích, aby místnost proteplilo.

 

 

3/ Důsledně se střídají otevřené a uzavřené a také hladké a zdobnější plochy. Zůstane-li hladká a minimalistická celá sestava, doplní ji zajímavé světlo, otevřené police pro „výstavu“ parádních kousků apod.

 

 

Dalo by se vlastně říci, že kuchyně jsou najednou svobodnější a že už nemusíte vypadat jako poslední ťunťa, když nemáte troubu moderně umístěnou ve výšce očí, protože moderní je i ta pod sestavou. Je to velmi příjemné, ale také trochu namáhavé. Tím, že se pravidla rozvolnila, že můžete míchat, kombinovat a různě doplňovat, musíte mnohem víc o konečné podobě vaší sestavy přemýšlet a promýšlet každý krok, aby výsledkem nakonec nebyl chaos. Protože ten opravdu moderní není.
Snad vám budou záběry z letošní Eurocuciny dobrou inspirací.
 



Autor: Vladimíra Storchová | Fotografie: Vladimíra Storchová, Lube