Kov není zrovna ten nejlevnější materiál a jeho zpracování se také nedá odfláknout. Možná právě proto jen výjimečně najdeme neužitečné blbinky vyrobené z kovu. Zato designové lahůdky, které zároveň dobře slouží a fungují, se objevují dost často.

Tradice rozhodně nechybí

V historické kuchyni a jídelně nebyla o kov nouze. Od kotlíků, rendlíků, nožů a pekáčů přes příbory, veliké podnosy na jídlo, konvice a poháry až k těžkým svícnům na hodovním stole. Měď, železo, stříbro, alpaka. A nověji hliník, a ještě později nerezová ocel. To už jsme vlastně v současnosti u krásných předmětů, které mění vzhled podle toho, jestli je povrch kartáčován do sametového vzhledu či leštěn do vysokého lesku.


Nasbíráno v Paříži

Samozřejmě, že ve využití kovu v interiéru konkuruje kuchyni zdatně koupelna, ale kuchyně přece jen vítězí. A i když bychom na základě veletrhů možná mohli velmi opatrně připustit, že je o trošku méně těch celokovových kuchyňských sestav, přesto pořád zůstávají lampy a digestoře, předměty historizující, jako třeba nádobky na máslo či poklopy, které udržují jídlo teplé, a ryze účelné, jako drobné kuchyňské nářadí, hodiny, a spoustu jiných užitečných drobností.

Obrázky jsou sesbírány na letošní podzimní pařížském veletrhu Maison&Objet, a vy si podle nich můžete sami udělat představu, jak na tom asi v současné době kov je. Je nesporně oblíbený, a designéři se nebojí vtisknout mu ryze současnou podobu, ani ho vrátit o nějaké to století zpátky. Čili zpráva pro vás? Můžete mít i u kovových předmětů právě ten styl, který se hodí do vaší kuchyně.



Autor: Vladimíra Storchová | Fotografie: Bredemeijer, Maison&Objet