Poctivé je hned zpočátku říci, že rovné linie nezmizely. V žádném případě, pořád je dost kuchyní pravoúhlých a také bílých. Ani jedno však není novinka a ani jedno už kuchyním nedominuje. Na základní proměnu tvaru a uzpůsobení jsme vás upozornili hned na začátku reportu o Eurocucině. Je to přestěhování stolování k varnému centru, což má za následek jiné tvarování ostrůvku či ploch pracovních a jídelních, které na sebe navazují. To je z hlediska tvaru ale pouhý začátek.

 

Kombinace

Běžné je kombinování rovných korpusů se zaoblenými. Je to nejjednodušší cesta pro inovaci již zavedeného typu. Do původní „rohaté“ sestavy se vloží moduly se zaoblenými hranami, často se také barevně odliší. Jindy se kombinace řeší horizontálně - nahoře běží oblé tvary, dole jsou jen přímky a hrany, eventuálně opačně. Působí to svěže a pro oko příjemně, z bližšího pohledu se zdá, že netrpí funkčnost a nezvyšuje se ani náročnost na údržbu sestavy.

 

Vybočení

Některé sestavy ukazují jinou možnost – vybočují prostě z řadového či rohového sestavení zcela neukázněně do prostoru. Vystupuje do něj lichoběžník, ovál i obdélník, zajímavě mohou být tvarovány podpěry tohoto vybíhajícího pultu, který v drtivé většině slouží jako kombinovaná plocha pro stolování a drobnou kuchyňskou práci. Už na minulé Eurocucině představila například značka Snaidero práci designové ikony studia Pininfarina v podobě sestavy Ola a na té letošní představila různé variace na dané téma – vybíhající ovál s podpěrou ve tvaru zaobleného véčka. Podobně jako jiné značky přidala i změnu tvaru přímo v sestavě, kdy se záměrně naruší rovná linie horních dvířek nebo jindy vybočí z řady dolní sestava.

 

 

Doplňky

Do horní části sestav také mnohdy vstupují jiným tvarem digestoře, jejichž tvary a použité materiály jsou samostatnou kapitolou na někdy jindy. Rozmanitosti tvarů v kuchyni v neposlední řadě velice přispívá mísení stylů, které vnášejí do současných laboratoří na vaření také dříve mnohými tolik postrádaný prvek, kterým je zdobnost. Ale o tom zase až příště.



Autor: Vladimíra Storchová | Fotografie: autorka, SIM Eurocucina