Letní kuchyně ve starých staveních sloužily ke každodennímu vaření. Aby se nerozpalovalo velké ohniště v hlavní světnici, které navíc často bylo propojené s pecí, používalo se malé ohniště v letní kuchyni. Ta byla ale tak mrňavá, že se tam strávníci jen tak tak vešli. Přesto, nebo snad právě proto, patří pojídání domácích nových brambor s podmáslím v letní kuchyňce u tety Bartošů k mých nejkrásnějším dětským zážitkům… Je možné si je zopakovat při dnešním moderním vaření venku? Snad ano.


Vývoj se nezastaví

V éře chalupaření, kdy už nešlo o všední a hlavně denní nasycení, se vaření venku zvolna měnilo a vyvíjelo jiným, rekreačním směrem. Od obligátních ohníčků a opékání uzenin se posunulo k uzení a douzování zakoupených masných výrobků. Každý řádný chalupář musel mít svého času nějakou tu udírnu, u které se později začalo dělat i jakési ohniště, což byly první vlaštovky grilování. Ti vynalézaví pak budovali zahradní krby a rošty a k nim i různé pulty a pracovní plochy, což už byla adekvátní a plně výkonná letní kuchyně nové doby.

Dnes je grilování samozřejmostí a většina lidí si bez něj dovolenou a léto nedokáže představit.

 


Komfort profesionálů

Design se v kuchyni už dávno pevně usadil. Snaha o to, aby praktické a užitečné přístroje i nástroje byly nejen funkční, ale i pěkné na pohled, neminula ani kuchyně profesionální. A z nich zase zpátky k nám soukromníkům přicházejí promyšlená zařízení pro venkovní vaření. Můžeme se samozřejmě spokojit s grilem a dřevěným uhlím, pro občasné posezení to úplně stačí. Můžeme si ale dopřát celé kompaktní vařicí jednotky, kterým nechybí ani plynový hořák a jejichž součástí je samozřejmě dřez.

Stejně tak můžeme mít elegantní sestavu zahradního nábytku a vybrat si k ní i designově jednotný gril.

Pro komfortní vaření a stolování venku bychom neměli zapomenout ani na chladicí boxy, a už vůbec ne na šikovné pojízdné servírovací stolky.

Letní vaření se už prostě pomalu a jistě odpoutává od svých amatérských počátků nejen v přípravě pokrmů (v tom nás neustále školí všemožné pořady), ale i ve vybavení, které je v dnešní době k dispozici.
 



Autor: Vladimíra Storchová | Fotografie: archiv autorky