Přiznejme si hned na úvod, že my publicisté máme k těmto věcem poněkud odtažitý vztah. Nejsme sociologové, zkoumáme trendy, nový design, barvy a linie, nikoliv pocity a potřeby společnosti. A to je možná trochu chyba, protože mezi nábytkem, o kterém píšeme, nakonec přece budou žít lidé a potřebují se cítit dobře.

Jestliže klasické kuchyně stále přetrvávají a v zemích na západ a jih od nás jsou naprostou samozřejmostí, musí to mít nějaký důvod. Najevo to vyjde ve chvíli, kdy listujete italským internetovým časopisem o současných kuchyních. Jedna klasika za druhou! Provence, Toskánsko, krásné dřevo, římsy, bytelné stoly a židle…


Tenká hranice

Vede mezi klasikou a kýčem. Jestliže je kuchyně inspirovaná určitým životním stylem, čerpá z kultury a zvyklostí Středomoří či naopak ze svérázného života horalů, je to v pořádku. Jeden čas se i u nás razila móda otevřené kuchyně, kdy bylo různé kuchyňské náčiní a nářadí volně pověšeno či loženo na otevřených policích. Jistě, mělo to svá úskalí, zejména při snaze udržet vše v čistotě, protože otírat neustále každou vařečku rychle omrzí, ale pokud jste do takové kuchyně chodili na návštěvu, víte sami nejlépe, že se tam dobře sedělo a většinou se nikdo ani nechtěl přesunout do obýváku, který s tehdy dostupným nábytkem opravdu nijak krásný nebyl. Nic se nesmí přehánět, a když se vystaví všechno a přidají se ještě různé ozdoby, vzory a ornamenty, přestane být kuchyně lidová, venkovská čili rustikální a je už jenom nevkusná. Také nápodoba zámeckých kuchyní je mnohdy za hranou.

 


Poctivé řemeslo


Když se ale výrobce opře o tu nejlepší tradici, kvalitní dřevo a umírněnost, nemusí na svých kuchyních nic měnit celá dlouhá léta, pořád půjdou na odbyt. Přesněji řečeno, nemusí měnit jejich vzhled, ale musí jim za dobová dvířka samozřejmě dát všechny moderní funkce a uspořádat sestavy tak, aby se dobře snášely s moderními spotřebiči. Pak vznikne harmonický celek, který vychází vstříc všem milovníkům teplého a zabydleného domova, kteří jsou ochotni raději trochu víc uklízet, ale nechtějí, aby v jejich kuchyni bylo vše povýšeno pouze na hladkou funkci. Podívejte se na obrázky a třeba se i inspirujte.

 



Autor: Vladimíra Storchová | Fotografie: Eurocucina