Řekli bychom, že kniha je prostým výběrem receptů, které vyšly v časopisu F.O.O.D za jeho dosavadní existence.

Tak prostý výběr to ovšem nebyl, jak uvádí autorka v předmluvě. Kuchařka je sestavena nejen tak, aby recepty byly dostatečně pestré, ale i tak, aby publikace byla výtvarným dílem. Nenechte se zmást obálkou, na níž je mozaika titěrných fotografií, jejichž obsah hospodyňka v nejlepších letech a s několika dioptriemi stěží identifikuje. Uvnitř se motivy rozvinou na celé stránky a můžete se pokochat aranžováním pokrmů včetně drobné žilnatiny poslední snítky tymiánu.


Uděláte si celé menu

Obsah je uspořádán uživatelsky velmi přátelsky. Každému chodu je věnováno dvacet receptů. Jako první jsou řazeny chuťovky a delikatesy, tedy studené předkrmy. Polévky mají hezký kosmopolitní záběr – vedle japonské miso najdete maďarskou s rajčaty nebo francouzskou cibulačku. Následují hlavní jídla, která jsou ovšem rozdělena do dvou kapitol. Druhá dvacítka se jmenuje Nejen maso a obsahuje hodně receptů, na nichž by si pochutnali i vegetariáni. A konečně následuje dvacítka dezertů.


Listovat je radost

Fotografie jídel jsou velmi inspirativní. Nápadité aranžování potvrzuje slova Jitky Rákosníkové, která v předmluvě říká: „Obecně vžitá představa předpokládá, že efektní jídla z kulinárních časopisů jaksi ,nejsou pro lidi´. To bychom rádi vyvrátili.“ Napadlo by vás podávat smažené fogoše (candáty říční) s hranolky zabalenými do novin jako variaci na fisch and chips? Jak průzračně jednoduché a jak zábavné! A konečně u skoro všech receptů je okénko nazvané Měli byste vědět. Je to průvodce nejrůznějšími zajímavostmi, původem surovin, taji kulinářského know-how. Můžete je pojmout jako poutavé čtení, i když třeba zrovna nemáte chuť vařit.


Ještě praktické info

Kniha má tuhé laminované desky, což je pro použití v kuchyni praktické. Doporučená cena je 389 Kč.
 

 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com, Mladá Fronta