Belgie je malá země, ale pivovarů je v ní mnoho. Pivo se tam odedávna vařilo například v klášterech. Díky obchodním přístavům se již v minulých stoletích dostaly do Belgie nové přísady a tím pádem i nové chutě piva. Belgičané také pijí pivo z menších sklenic a dokáží si s chutí lépe pohrát. Na belgická piva zkrátka vůbec neplatí naše středoevropská měřítka. Je to nápoj, který si vytvořil svou vlastní kategorii.

 

Možná si říkáte, že země piva je Česko. Jenže to jste ještě nebyli v Belgii. Belgický pivní katalog čítá přes sedm tisíc různých piv! Ale to je katalog všech piv, která se vařila na území Belgie. Dnes se počítá s více než se 750 druhy. Hustota pivovarů je neskutečná - přibližně každých deset kilometrů je jeden.

Mezi pivovary pak vedou takzvané trapistické, tedy klášterní pivovary. Ty produkují svá piva (Trippel) podle receptur, která jsou i několik set let stará. Belgie je ovšem státem, který svá piva vychutnává. Najít tak belgické pivo v půllitrové lahvi je zázrak. Většinou jde o vícestupňová speciální piva, která se pijí jako aperitiv. Mají různé chutě, příchutě i sklenice. Známé je například ovocné svrchně kvašené pivo (Kriek), pivní šampaňské (Deus Brut de Fladres) nebo pro Belgii světoznámé pivo Kwak, které se pije z jakýchsi baněk zasazených do dřevěných držáků.

 

Kupujte na internetu

E-shopy mají poměrně širokou nabídku jednotlivých druhů. K dostání jsou piva typu pils, trapistická, klášterní a různé belgické speciály s různým procentem alkoholu.
Vyzkoušejte třeba následující druhy...

Duchesse de Bourgogne 6,5 % vaří rodinný pivovar Verhaege ve Vichte. Je to svrchně kvašené červenohnědé vlámské pivo, jehož receptura pochází ze 16. století. Snoubí se v něm čokoládovo-smetanová chuť se suchým dozníváním a s kyselostí granátového jablka.

Kasteel Rouge 8,5 % je ovocné pivo se základem tmavého piva a má temně červenou barvu. Je to pivo hodící se k dezertům.

Brigand 9 % je silné pivo, z něhož ucítíte vůně připomínající směs citrusových plodů, chmele a koření.

 

Letní radovánky

V Praze můžete letní exotická piva ochutnat v restauraci Les Moules v Pařížské ulici,  třeba i na venkovní zahrádce. Překvapí nečekanými kombinacemi chutí, ale i způsobem podávání.

Mongozo – kokos je pivo s příchutí kokosu a s nasládlým dozníváním. Původní receptura pochází z oblasti afrického Konga, kde byla prý po staletí předávána z matky na dceru. Vaření piva tady bývalo výhradní doménou žen. Základem aktuální receptury je slad z merlíku chilského. Podává se ve skořápce kokosového ořechu a je ideálním doplňkem k exotickým pokrmům. Můžete jej vyzkoušet také jako alternativu míchaných nápojů.

Mongozomango je pivo svrchně kvašené na ovoci. I toto pivo s příchutí zralého manga pochází z oblasti afrického Konga. A stejně jako kokosová varianta nahradí koktejly nebo je vhodným doplňkem k exotickým jídlům.

A nakonec Pink killer – růžový zabiják obsahuje červené grepy. Trpké doznívání grapefruitů v harmonii s nasládlou chutí posunuje tento druh do kategorie výjimečných osvěžujících speciálů.

 

 Zajímá vás nejslavnější český pivovar? Čtěte Pivovar Plzeň: Architektura se zajímavou historií



Autor: Jana Vlková | Fotografie: archiv firem