Kde jsou děti, je nutná velká obezřetnost a dozor dospělých. Klikněte pro větší obrázek!7 zásad bezpečné kuchyně

Odřeninám, šrámům, modřinám, popáleninám a dalším zraněním předejdete, když kuchyň zařídíte prakticky a bezpečně. Pokud budete dodržovat pár uvedených pravidel, máte vyhráno!

  1. Ustavte spotřebiče v kuchyni tak, abyste nemuseli po místnosti cokoli horkého.
  2. Podlahu kuchyně volte z materiálů, které nekloužou. A měly by být naprosto rovné...
  3. Kuchyňský sporák a varnou desku opatřete digestoří. Plynový sporák neumisťujte do prostoru , kde je průvan a mohou vzplanout třeba záclony.
  4. Dbejte na to, aby ostré předměty a nástroje byly vždy bezpečně uloženy.
  5. Co může mít pojistku nebo jinou ochranu, ať ji má. Nejen dětem hrozí v kuchyni nebezpečí, že si přivřou prst do zásuvky, převrhnou na sebe horkou tekutinou a podobně.
  6. V kuchyni by mělo mít vše své místo, které odpovídá zásadám bezpečnosti. Klikněte pro větší obrázek!Na kávu a čaj používejte varnou konvici, která se při uvaření vody sama vypne a je dostatečně zabezpečena proti vylití horké vody.
  7. Ukládejte čistící prostředky do vrchních polic, i dospělý se může splést...
  8. Ideální je mít kuchyňské zařízení opatřeno se zaoblenými hranami a kulatý stůl. Zabráníte tak mnohým otlučeninám, modřinám a jiným bolestivým zraněním.

Pozor na plyn a elektřinu!

Nikdy není na škodu dodržovat zásady bezpečnosti, pokud jde o elektřinu, plyn a vodu. Každé pochybení může znamenat katastrofu! Budou-li vaše spotřebiče a zařízení kuchyně v dobrém a odpovídajícím stavu, snížíte počet kalamit.

  1. Zjistěte si, kde je hlavní uzávěr plynu a vody, tohle se v případě nutnosti vždy hodí vědět!
  2. Topná tělesa, ať už elektrická nebo plynová, nezakrývejte! Prádlo sušte na místech k tomu určených.
  3. Pokud můžete mít prostornou kuchyň, neváhejte. Volný pohyb zabrání mnoha úrazům. Klikněte pro větší obrázek!Otevřený oheň (krb, svíčky, kahan) zapalujte minimálně metr od textilií.
  4. Dbejte na to, aby komíny a kouřové trubky pravidelně zbavovány sazí a smetí.
  5. Pravidelně nechte odborně prohlédnout elektrické a plynové spotřebiče, nepodceňujte nařízené revize.
  6. Zásuvky, které nepoužíváte, zajistěte pojistkami.
  7. Ověřte si, že elektrické spotřebiče jsou správně uzemněny.
  8. Kabely veďte rozumně (podél stěn a v ochranných pláštích).
  9. Vždy si pořídit spotřebiče s odpovídajícími bezpečnostními normami.
  10. U všech spotřebičů si prostudujte návod k používání, správná obsluha je zárukou bezpečnosti.

Text: Pavla Zigová

Zdroj a foto: www.inmagine.com; www.profimeda.cz