O certifikát se mohou ucházet potravinářské a zemědělské výrobky určené koncovým spotřebitelům, které se jinde nevyrábějí popřípadě nepěstují. Soutěž Regionální potravina je určena malým a středním podnikům. Značku uděluje ministr zemědělství v součinnosti s hejtmanem kraje a každý výrobek ji dostane jen na čtyři roky.

 

Kdo je držitelem

Letos uspělo devadesát devět výrobků. Kritéria se od minulého roku trochu změnila. Ze šesti kategorií se soutěž rozrostla na devět, ale naopak se zkrátila doba, na kterou je certifikát propůjčován. Místo šesti let mohou výrobky svá ocenění užívat jen čtyři roky. A jestli vás zajímá, co se všechno hodnotí, tak tady je výčet: dvě kategorie masných výrobků, dvě kategorie mléčných výrobků, pekařské výrobky, cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina a další výrobky v kategorii ostatní. Nejvíce producentů se přihlásilo z tradičně zemědělské Moravy, ze Zlínského kraje a Jihomoravského kraje.

 

Kde se s výrobky seznámit

Vítězné výrobky dostanou plaketu a certifikáty většinou u příležitosti tradičních zemědělských slavností, jako jsou dožínky nebo vinobraní.

Přehlídku všech oceněných regionálních potravin můžete navštívit na Regionfestu. Ten se koná v Praze 21.–22. října 2011 na náměstí Jiřího z Poděbrad. Mimo různá kulturní vystoupení a programů pro děti si zde budete moci zkusit některé zemědělské práce. Budou se předvádět různé techniky dojení a stloukání másla nebo si můžete zasoutěžit v česání chmele.

A proč byste měli kupovat regionální potraviny? Vyrábějí se v Česku v malých a středních provozech, a tak jsou víc na očích. Jsou teoreticky rychleji v distribučních řetězcích, a tak se dá předpokládat, že jsou čerstvější. A konečně jejich koupí podpoříte zdravý gastronomický patriotismus.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com