Malý ostrůvek

Ostrůvek v popředí přitahuje pozornost. Kromě toho, že je velmi praktický a rozšiřuje úložnou, odkládací i pracovní plochu kuchyně, je také díky kolečkům mobilní, což se může hodit například při rodinných oslavách. Sériově vyráběný servírovací stolek z IKEA je dotvořen pistáciovým nátěrem tak, aby barevně zapadl do renovované kuchyně. Je velká škoda, že byl zvolen tento rozměrově skromný typ, který je určený ke stěně. Výrazně větší vozík by svými rozměry lépe odpovídal danému prostoru a účelu.


„Záplatovaný“ obklad

Bílý obklad z dlaždic 10x10 cm se do této kuchyně stylově i barevně hodí, proto byl v rámci modernizace zachován. Při jeho „omlazení“ spoléhali designéři na vtipné doplňky. Za dvojnásobně široký sporák dodatečně instalovali tabuli kaleného skla, které dokonale ladí s novým pistáciovým nátěrem dvířek. Stejnou barvou byly natřeny i obě poličky na ochucovadla. Uživatelský komfort při vaření zvýšila lišta se zavěšenými doplňky, které jsou u varné desky příhodně po ruce. Všechno společně však překvapivě nepůsobí dobře - jako pestrá mozaika postrádající téma.


Lahvičky pryč!

Lahvičky s ochucovadly by bylo vhodnější uschovat za uzavřená dvířka. Přímo se k tomu nabízí prostor věnovaný nyní stojanu na lahve. Víno by se mělo uchovávat v chladu, nejlépe ve sklípku nebo ve vinotéce. Skladování při pokojové teplotě v často rozpálené kuchyni mu příliš nesvědčí. Proto by stojan mohl poskytnout místo plnovýsuvnému dílu pro ochucovadla. Obklad by se tak radikálně opticky projasnil.

 


Zakryté obrázky

Pracovní prostor kuchyně s obrázky získává obytnější charakter a atraktivnější výraz. Bohužel jsou instalovány tak, že do nich zasahují lahvičky na poličkách. Pokud tu poličky zůstanou, pomůže obrázkům převěšení výš, kde získají vlastní prostor a šanci vyniknout. Lepší verzí ovšem bude zrušení poliček a uklizení jejich současného obsahu za zavřená dvířka plnovýsuvného dílu zabudovaného do linky. Obrázky rozmístěné rovnoměrně na všech stěnách zde působí neuspořádaně a chaoticky – bylo by vhodnější soustředit je na jedno místo, případně jim věnovat celou jednu stěnu.


Banální osvětlení

Osvětlení je zde řešeno čistě a nenápadně. Svítidla zabudovaná do sádrokartonového podhledu zachovávají čistotu a otevřenost původního prostoru. Na druhou stranu různé druhy osvětlení místnost přirozeně rozdělují na části a vymezují v ní odlišné funkční zóny - kuchyni, jídelnu a relaxační část. Dvojice zavěšených lustrů nad (větším!) ostrůvkem by místnost nejen oživila svým designem a osvětlila tuto doplňkovou pracovní plochu, ale především by jasně vymezila kuchyni v rámci všech dalších navazujících prostor.


Vkusné doplňky

Doplňky byly vybírané s vkusem a citem: plechové dózy s bylinkami, barevné porcelánové nádobí, proutěný koš, smaltovaný cedník i retro váha dokonale dokreslují zvolený styl. Snad jen pestrost obrázků na stěnách je přílišná: stříbrný, zlatý, černý, dřevěný s patinou i bez spolu sice sousedí, nemají si však mnoho co říci. Pokud majitelé nenechají obrázky přerámovat, mohlo by je sjednotit výraznější pozadí. Do naznačeného barevného konceptu by mohla dobře zapadnout například malinově červená „vypůjčená“ z pruhovaného křesílka v rohu…

 



Autor: Ing. arch. Veronika Haroldová | Fotografie: www.isifa.com