Potenciál dispozice

Kuchyně vestavěná do relativně velkorysého výklenku pravděpodobně přímo navazuje na větší obytný prostor. S ohledem na příjemné půdorysné proporce a přiměřenou velikost prostoru, který má k dispozici, samozřejmě vyvstává otázka, nakolik dokázala využít jeho potenciál. Kuchyňská linka uspořádaná na půdoryse písmena “U“ působí kvůli vysokým korpusům po obou stranách zbytečně sevřeně. Výrazně lepším dojmem by působila se spížní skříní a lednicí na jedné straně, nejlépe pohledově odcloněnými od vstupu do obytného prostoru. Na zbylých dvou stěnách by pak zůstala už jen nízká sestava na půdorysu písmene „L“.


Chybná ergonomie

Z jedné chyby bohužel hned vyplývá další. Lednice na jedné boční straně a spížní skříň na protilehlé vymezily pro kuchyni relativně omezený prostor podél čelní stěny. Zde navíc situaci ještě výrazně zkomplikovalo těsné sousedství mycího dřezu a varné desky, které zcela neprakticky roztříštilo pracovní plochu do tří nevyužitelných segmentů. Jedinou nepatrně větší pracovní plochu najdeme mezi lednicí a varnou deskou. Toto uspořádání je však zcela nefunkční, protože nerespektuje přirozený sled činností v kuchyni: potraviny z lednice je třeba umýt v blízkém dřezu a následně zpracovat na dostatečně velké ploše mezi dřezem a varnou deskou.


Pohledové linie

Lehce neuspořádaný dojem z kuchyně vzbuzují především její nejednotné linie. Nejenže je její hmotová kompozice značně roztříštěná, ale její jednotlivé části mají i různou výšku. Nejvyšším prvkem kuchyně je korpus s vestavěnou chladničkou. Následuje rozpačitě malá zavěšená skříňka na stěně vedle digestoře a nejnižší je spížní skříň. Zarovnání těchto tří různých linií do jednotné výškové úrovně by vneslo do kuchyně řád a s přehledným uspořádáním by získala klidnější výraz. Nejlépe ho lze dosáhnout přesunem lednice vedle spížní skříně, přičemž jejich výškový rozdíl dorovnají otevřené police z masivního dřeva. Čelní stěnu je vhodné řešit zcela jinak.

 


Čelní stěna

Problémem čelní stěny zdaleka není jen nevhodně zavěšená otevřená skříňka. Podílí se na něm také nadstandardní výška spolu s výraznou barvou stěny a nerezová digestoř. Sytě modrá a relativně tmavá výmalba ještě zdůrazňuje nepříznivé prostorové proporce. Stěny výklenku s kuchyňským koutem jsou totiž převýšené a celkovému dojmu rozhodně nepomáhají. Převýšení stěny navíc zdůrazňuje připojovací potrubí digestoře, které na plochu vnáší výraznou vertikálu. Titěrná závěsná skříňka podporuje dojem zbytnělé digestoře a zdůrazňuje prázdnotu čelní stěny - její rozměry by měly být výrazně větší!


Výrazná digestoř

Osamocená vertikála nerezové digestoře na čelní modré stěně nepatřičně vyniká a v širším kontextu nevyznívá dobře. Řešení je v zásadě dvojí. Výměna digestoře za vestavěnou by umožnila její maximální optické potlačení a vestavbu do nově osazené kompaktní sestavy skříněk. Ty by radikálně rozšířily skromné úložné prostory této kuchyně s dobrou dostupností. Jejich horní hrana by měla lícovat s výškou lednice, která celé kuchyni udává jednotnou výškovou mez. Pokud v kuchyni zůstane stávající digestoř, prospělo by jí optické zkrácení vestavbou do sádrokartonového, lokálně sníženého podhledu, ke kterému by se efektně přisadily horní skříňky.


Otevřená linka

Otevřené spodní díly kuchyňské linky, kombinující bílé zděné příčky s dřevěnými policemi, jsou velmi efektní. Kuchyně s nimi získala osobitost a lehce rustikální nádech. Jejich sníženou využitelnost lze zlepšit doplněním dalších vnitřních fochů, drátěných košů, dřevěných nebo proutěných boxů či speciálních nástavců pro lepší výtěžnost úložných prostor. V běžné kuchyni však málokdy bývají skříňky tak efektně poloprázdné jako na fotografii. Proto po jejich zaplnění nejspíš vyvstane potřeba jejich elegantního zakrytí. To lze řešit dodatečným osazením dvířek nebo instalací textilních závěsů, které vhodně dokreslí venkovský styl.



Autor: Ing. arch. Veronika Haroldová | Fotografie: www.isifa.com