Není to nic přehnaného, když kávovník označíme za strom, který není jen tak s něčím spokojený. Pěstování kávy je díky jeho specifickým nárokům těžká disciplina. Když však potom káva nádherně voní ze šálků, všechno je odpuštěno.

Kávovník je strom vysoký šest až deset metrů. Na plantážích se však rostliny udržují ve výši keřů od 1,5 do 3 metrů, aby sklizeň byla jednodušší. Zpravidla trvá osm měsíců, než se z jednoho kávového zrna vyvine sazenice a tři roky do první sklizně.


Zelený prstenec

Kávovníky jsou citlivé na nízké teploty, nesnášejí horko ani sucho a daří se jim pouze v tropickém podnebí. Proto se kolem Země podél rovníku mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou táhne stále zelený pás kávových plantáží, který je přerušen pouze v chladné chilské vysočině a afrických pouštích.

Káva se pěstuje asi v 80 zemích, avšak pouze 50 z nich ji exportuje v množstvích, která stojí za zmínku. K hlavním pěstitelským zemím patří vedle Brazílie, která pěstuje nejvíce kávy na světě, také Kolumbie, Guatemala a Kostarika v Jižní a Střední Americe. Etiopie, Keňa a Uganda jsou největšími výrobci kávy v Africe. V Asii se káva převážně pěstuje ve Vietnamu, Indii a Indonésii. Aby byla zaručena dobrá úroda, musí být v pěstebních oblastech konstantní teplota (15 až 25 stupňů) a stálé povětrnostní a srážkové podmínky (1 500 až 2 000 mm ročně).

 

Pomíjivé kouzlo květů

Květy se otevírají jen na několik dní v roce a vydávají líbeznou vůni podobnou jasmínu. Každý trs květů se skládá z 15 jemných, rychle uvadajících kvítků. To, jak často kávovník kvete a plodí, závisí na četnosti období dešťů. Pokud neprší, kávovníky nevykvetou a v daném období nerodí. Proto se společnosti jako Tchibo, kterým záleží na trvale udržitelné produkci kávy, dlouhodobě angažují v řadě aktivit na ochranu klimatu. Globální oteplování a s ním spojené změny mají totiž za následek i zkracování období dešťů a ubývání srážek, a tedy ohrožuje produkci kávy v budoucnu.

 

 

Kolik z jednoho stromu?

Barva plodů se v průběhu zrání mění od zelené přes žlutou až po svítivě červenou. Uvnitř plodů, kávových třešní, jsou zpravidla dvě semena - vytoužená kávová zrna. Jeden vzrostlý kávovník nese maximálně 5 až 8 kilogramů kávových plodů. Z nich lze získat 1 až 2 kg zelených kávových zrn.
Rostliny kávovníku se na plantážích pěstují s mimořádnou pečlivostí a průběžně se kontrolují, protože neúrody způsobené škůdci nebo kolísáním podnebí mohou pěstitele rychle ekonomicky zruinovat.

Káva se hlavně v horských oblastech dodnes sklízí ručně. Zkušený pracovník sebere oběma rukama za den 20 až 100 kg kávových třešní.

Víte, že:

  • Káva má svůj rodný list? V průvodních dokladech, případně přímo na žocích, je vyznačena země původu, pěstební oblast nebo vývozní přístav, vývozce, způsob zpracování (suchý, mokrý) a jakostní třída. To vše má, podobně jako například u vína, vliv na senzorické vlastnosti a cenu kávy.
  • Kávová zrna Tchibo poznáte nejen podle chuti, ale i zrakem? Jsou výrazně větší než kterákoliv ostatní. Kvalita je totiž pro společnost Tchibo tím nejdůležitějším. Vyzkoušeli jste už některou z jedno-druhových káv Tchibo Exclusive Origins, prodávaných v obchodech Tchibo?

Otázka:

Víte, že kávová zrna Tchibo poznáte nejen podle chuti, ale i zrakem? Jsou totiž:

 

A) Větší

 

 

B) Menší

C) Tmavší

Vedle správné odpovědi najdete též pravé zrnko, které čeká, až ho získáte. Soutěžit může pouze přihlášený uživatel Kafe.cz

 

Přečtěte si podrobné podmínky soutěže

 



Autor: www.kafe.cz | Fotografie: www.isifa.com