Když už to vypadá, že se počasí přece jen umoudřilo a mohl by nás po uplakaném létě čekat přívětivý podzim, rozhodli jsme se věnovat tématu, které spojujeme s hezkým počasím a posezením venku. Nikdo přece nemá chuť sáhnout po koláči, z nějž ještě před chvilkou svačila moucha.

 

Jak na hmyz

Dobroty připravené venku na stole je třeba chránit před létavým hmyzem. Nejjednodušší variantu představuje síťovaný poklop. Plastová konstrukce s textilní sítí nepatří mezi nejvzhlednější kuchyňské doplňky, ale v tomto případě zkrátka musíme dát přednost praktické stránce před estetickou. Výhodou je, že síťka může mít opravdu drobné otvory, jimiž neproleze ani mravenec. Často také bývá skládací, takže většinu roku může být uklizena v zásuvce a lze ji také brát s sebou do přírody na piknik. Síťované poklopy vyrobené z kovu mají větší hmotnost, takže není třeba při každém závanu vánku běžet zachraňovat stůl. Otvory v mřížce jsou sice větší, to ale vadit nemusí, protože mravenčí dálnice na stole představuje méně častý problém než všudypřítomné mouchy či vosy. Kovové poklopy mohou být dekorované či jednoduché, v každém případě ale evokují rustikální styl. Takže v domácnosti nejen pomáhají, ale mohou podtrhnout její charakter.

 

Totální pokrytí

Z praktického hlediska mají největší spektrum užití poklopy bez otvorů vyrobené z transparentního plastu či skla. Pod poklop se nedostane žádný hmyz  a naservírované potraviny neosychají. Velmi často se poklopy nabízejí v sadě se servírovacím táckem či prkénkem o stejné velikosti. Výborně se hodí na sýry, jejichž vůně bývá příjemná strávníkům pouze v době konzumace, nikoli při každém otevření chladničky. Jak navíc každý labužník ví, sýry se před podáváním musí nechat alespoň dvacet minut rozležet v pokojové teplotě, aby změkly a řádně se rozvinula jejich chuť a vůně. A nemusí se jednat jen o exkluzivní sýry z Francie či Itálie. Pokojový odpočinek povýší i obyčejný hermelín či olomoucké tvarůžky na vybranou lahůdku. Pokud je podnos s poklopem dostatečně velký a dá se umýt, aby na něm neulpívaly pachy předchozích potravin, dá se do něj schovat i upečená bábovka nebo koláč. Jídlo je tak chráněno a přitom je stále na očích, takže se na něj nezapomene. Poklop najde své uplatnění i při jiných příležitostech. Třeba při servírování větší tabule poklop odradí první nenechavce od předčasného ochutnávání...



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: www.isifa.com, Noblesse.cz, Casa Bella, Alessi, Sagaform, Tescoma, Almara Shop