Festival chce ukázat bohatství tuzemské gastronomie a potravinářské produkce, kterou se můžeme v České republice pochlubit, a vyzdvihnout tak skutečnost, že lze nakoupit i jiné potraviny než ty, které mají „supermarketovou kvalitu za výhodnou cenu“.

Akce podporuje malé a střední výrobce a jejím cílem je přesvědčit veřejnost, že i čeští, moravští a slezští výrobci umí vyrobit chutné a kvalitní potraviny za férovou cenu. Festival dává výrobcům jedinečnou možnost představit se široké veřejnosti a návštěvníkům ochutnat či rovnou nakoupit regionální speciality z celé republiky. Je také unikátní příležitostí ochutnat vše na jednom místě v Praze, protože pak už to půjde jen na vašich cestách po krajích a regionech ČR. Protože to je další záměr akce, upozornit české i zahraniční turisty na místní speciality a tradiční potraviny, se kterými se mohou na svých cestách po regionech setkat. I právě proto se vyplatí vypravit na cesty po Česku a rozvíjet tak gastroturistiku jako svébytnou součást turistického ruchu. Protože jídlo a pití je to, co nám pak dlouho připomíná příjemné zážitky z cestování.

 

Česká chuťovka chce vyzdvihnout to, že Česko kromě přírodních a historických krás může nabídnout právě i kulinářský zážitek, na který se bude dlouho vzpomínat. Mnozí tak třeba poprvé objeví polozapomenuté recepty regionální kuchyně i zručnost místních řezníků či pekařů. Budou zde i kvalitní mléčné produkty, na otevřeném ohni připravená opravdová Pražská šunka a spousta dalších povědomých i dosud nepoznaných dobrot. Vše bude doplněné o skvělá jihomoravská vína a tradičně vyráběná česká piva.
Kdo a co se na Staroměstském náměstí představí?

 

 

Na to jsme se zeptali pana Adama Webera, organizátora celé akce: „ Z regionů dáme letos příležitost Moravskoslezskému, Jihomoravskému, Ústeckému a Libereckému kraji, které zde budou mít své regionální výrobce. Prezentovat se budou ale i výrobci z jiných míst České republiky. K ochutnání tak budou Štramberské uši, Valašské frgále, Pardubický perník a další regionální pečivo, skvělá moravská a česká vína, ovocné šťávy a čaje, masné výrobky od mistrů uzenářů i tradiční staročeské občerstvení. Také spousta výrobků oceněných národními značkami kvality a původu - Klasou a Regionální potravinou. Součástí bude také expozice české pobočky mezinárodní organizace Slow Food.“


Nachystejte si chuťové pohárky na 16.–19. června a nezapomeňte, že všechny cesty milovníků kvalitních a nefalšovaných regionálních dobrot se tou dobou protnou na Staroměstském náměstí v Praze.

Nezbývá tedy než popřát všem dobrou chuť na České chuťovce 2011!
 



Autor: PR článek