Pro lehká letní jídla můžeme vyzkoušet některý ze tří speciálních octů, které šéfkuchař několik let vytvářel. Za své kulinářské dovednosti obdržel Coxon v roce 2010 také cenu iTQi - International Taste & Quality Institute – Mezinárodního institutu pro chuť a kvalitu. Není třeba dodávat, že tyto kulinářské klenoty neobsahují konzervanty a jsou vyrobeny z prvotřídních surovin. Navíc se prodávají v designových lahvičkách.

 

Staroanglický Ale-Gar,

Tento ocet byl vytvořen na základě originálního receptu z 15. století. Má sytou tmavou barvu a jsou v něm cítit jemné noty čokolády, skořice a praženého sladu. Je výtečnou alternativou pro klasický balsamikový ocet, ale také pro sójovou nebo Worcesterovou omáčku. A pokud chcete znát historii vzniku tohoto octa, tady je: Ve středověké Anglii bývala velmi vysoká konzumace piva. Voda byla hygienicky nebezpečná, víno bylo pro šlechtu. Pivo se pilo i k snídani, ale přeci jen občas nějaké zbývalo a zkyslo. Název tohoto octa je odvozen z anglického slova „ale“ (anglické nadkvasné svrchní pivo) a části francouzského slova kyselý - „aigre”.

 

Starořecký ocet

Dominantními chuťovými složkami řecké kuchyně býval med, ocet, garum (neboli rybí omáčka) a velmi dobře vybalancované byliny a koření. Kompozice Starořeckého octa kombinuje sladkost, hořkost Řeky oblíbeného koriandru a svěží kyselost vína. Je to ocet, který je velmi vhodný především pro ,,dámská" jídla. Hodí se výborně do orientálních polévek, letního ovocného punče, salátu coleslaw a v neposlední řadě i k dochucení jídel určených pro redukční dietu.

 

 

Starořímský ocet

Při tvorbě tohoto octa se šéfkuchař Coxon inspiroval dílem největších římských kuchařů. Všichni jsou známí pod jménem Apicius, ačkoliv žili v různých stoletích. Jejich jméno se stalo symbolem zdravých a dobrých potravin a pochutin. Tento ocet se vyráběl přirozeným kvašením z kvalitního vína, do kterého bylo později přidáváno koření. Jsou v něm cítit tóny skořice, heřmánku, pálivých paprik a nechybí sladkost medu. V chuťovém doznívání jsou znát bylinky, ovocné a květinové podtóny. Ideálně se hodí do salátových dressingů, dobře ladí s máslem a vejci, například v holandské omáčce, vhodně doplňuje také salsu.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: archiv