Odpeckovače třešní, které jsou k dostání na trhu pro použití v domácnosti, jsou mechanické. Elektricky poháněné mašinky mají zatím jen velkozpracovatelé. Podle toho, kolik třešní budeme mít při sklizni k dispozici, si můžeme obstarat různě výkonná zařízení. Rozhodovat se můžeme také podle toho, jak velký máme prostor, kde bude odpeckovač uložen po zbytek roku. Zařízení pro pohodlnější a výkonnější používání jsou samozřejmě větší.

 

Ruční kleště

Nejjednoduššími odpeckovači jsou ty, které fungují na principu kleští a jsou podobné klasickému louskáčku na ořechy. Mají dvě ramena: jedno je vybaveno hrotem a druhé malou mističkou s otvorem uprostřed. Třešně se vkládají do mističky a jednoduchým stiskem se pecka protlačí skrze její otvor. V mističce zůstane vypeckovaný plod a pecka vypadne ven. Obě ramena bývají spojena pružinou, která vrací kleštičky do původní polohy.
Velkou výhodou tohoto zařízení je snadná údržba. Po použití se jednoduše omyjí a můžeme je mít v zásuvce kuchyňské linky. Dají se používat i na vypeckování oliv. Nevýhodou je, že se jedná o manuální práci, při níž se uvolňuje z ovoce šťáva. Pro zpracování většího množství ovoce není toto zařízení ideální.

 

 

Uzavřené odpeckovače

Složitější a objemnější zařízení fungují na stejném principu. Jsou vybaveny kovovým (většinou ocelovým) trnem, který se stlačuje skrze podložku s otvorem, na níž padají jednotlivé plody. Tato zařízení jsou vybavena zásobníkem, do nějž se nasypou odstopkované třešně. Stlačováním páčky se odstraňují pecky, které padají do odpadního zásobníku, a ven vycházejí vypeckované třešně nebo višně. Tyto odpeckovače jsou daleko výkonnější a vyplatí se pro větší objemy ovoce. Jejich čištění je většinou také velmi jednoduché, ale přece jen je třeba zařízení rozložit na jednotlivé díly. Vyrábějí se v různých provedeních, od jednoduchých plastových po designové nerezové.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: prodejci, www.isifa.com