Jednoduchá myšlenka kapslového přístroje se ujala velmi rychle. Krátce po prvním výrobci se objevil druhý a postupně se přidávali další. Princip vynálezu přitom zůstal stejný.

 

Jak to funguje

Do kávovaru se vloží uzavřená kapsle s kávou, přes kterou proteče po zmáčknutí knoflíku ohřátá voda. Kapsle slouží pro výrobu jediného šálku, po použití se vyhazuje. Jednotlivé porce kávy jsou uzavřené v kapslích, aby si káva delší dobu zachovala čerstvou chuť a vůni. Podle výrobců vydrží káva v kapslích o stejné kvalitě až jeden rok. Dovnitř se káva dávkuje podle druhu, intenzity a hrubosti mletí. Samozřejmostí je nabídka bezkofeinových kapslí a některé značky nabízí i horkou čokoládu. Nová značka na českém trhu Cremesso má v nabídce dva druhy čajů. Jednotlivé modely přístrojů se mezi sebou odlišují podle toho, zda se vařicí voda do šálků dávkuje sama, nebo je potřeba ji vypnout ručně. Složitější kávovary, jako je například nová Lattissima+ od značky Nespresso, umí pracovat s mlékem a sama vyrobí latte či cappuccino. K jednodušším modelům je v případě potřeby nutné dokoupit samostatnou konévku na mléko, která ho ohřeje a napění.

 

Začátek je nejtěžší

Nejkomplikovanější na celém procesu přípravy kapslové kávy v domácnosti je zvolit si správně značku. Od výrobce kávovaru je totiž nutné nadále odebírat i kávu, proto se před nákupem přístroje vyplatí strávit delší dobu ochutnáváním a testováním. Kapsle různých značek se mezi sebou liší tvarem a nedají se tak používat do přístroje jiného výrobce. Na to poukazují odpůrci kapslové kávy jako na její nevýhodu. Kdo však dokáže ocenit dobrou kávu, rychle na námitku zapomene, protože zatím neexistuje jednodušší způsob, jak připravovat stále stejně kvalitní kávu. Kapslová káva zaznamenává v současné době takový úspěch právě díky tomu, že přesně vystihla potřeby člověka 21. století. Jednoduše se připravuje, je rychle hotová, zůstává po ní minimum věcí na mytí a jednotlivé druhy kapslí chutnají vždy stejně. Nejlepší značky kapslové kávy kontrolují původ kávových zrn a jejich pěstování v rozvojových zemích, čímž zlepšují místní zemědělství, a dávají pozor, aby nedocházelo k útlaku pěstitelů či sběračů.



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: www.isifa.com, Nespresso, Potten & Pannen – Staněk