Kuchařské knihy po babičkách či prababičkách fotografiemi ani ilustracemi vyloženě neoplývaly. Jednak to tehdejší technika příliš neumožňovala, a navíc se psalo o postupech, surovinách a jídlech, které tehdejší ženy pečující o domácnost znaly od svých matek. Vařilo se mnohem víc podle místních tradic, takže výsledná podoba pokrmu byla jasná.

 

Recepty v obrazech

Zkušení kuchaři a kuchařky koneckonců nepotřebují obrázkové knihy ani dnes, hledají spíš méně známé postupy nebo zajímavé kombinace surovin. Na druhé straně došlo v posledních desetiletích k velkému rozvoji kulinární fotografie, která zásobuje časopisy o vaření. Vytvořit kvalitní fotografie s kulinární tématikou není vůbec jednoduché. Velmi důležité je osvětlení a styling jídla i jeho okolí. Stejně jako jiné obory, i kulinární fotografie se vyvíjí podle aktuálních trendů, aby působila v daný okamžik co nejvíce současně. Její hlavní cíl se ovšem nemění – zobrazit potraviny a pokrmy tak, aby se v okamžiku, kdy na ně padne zrak, aktivovaly chuťové buňky.

 

Krása pomůže s nápadem

Krásné kuchařky proto nejsou tolik potřeba pro komplikované recepty, které se připravují i několik dní dopředu. Mnohem důležitější roli hrají u jednodušších receptů, kdy není třeba precizně dodržovat postup, ale stačí mít dobrý nápad. A ten právě leckdy ne a ne přijít. Po náročném dni v práci se snadno stane, že na plánování večeře chybí dostatek energie. A pak přijde vhod inspirativní kniha, která jen při prohlížení čtenáře probudí z letargie a plně ho pohltí.

Jednou z prvních, kdo u nás začal dbát na to, aby jeho knihy byly doprovázeny perfektními fotografiemi, byla autorka Lenka Požárová. V edici Což takhle dát si... vydala již sedmnáct knížek. Ústředním tématem každé z nich je určitý druh potravin – nejčastěji ovoce nebo zelenina. Recepty nejsou nijak komplikované, vychází ze základních surovin, ale mají v sobě právě ten jednoduchý vtip, který sám od sebe často nepřichází. Do stejné kategorie kuchařek patří i dva nové tituly od nakladatelství Vašut. Kuchařka pro lenochy i Kuchařka na hubené časy přináší v jednom případě výběr rychlých a v druhém případě levných receptů z běžně dostupných surovin. Naprosto úžasná je jejich vizuální podoba. Skvělé fotografie pokrmů v zajímavých nádobách, perfektní styling i hravá a lehká grafická úprava, využívající podklad fotografovaných zátiší z nich dělají publikace, které potěší kdykoli, nejen při hledání večerního menu. Knížky nepatří k nejtlustším, na první pohled nepřipomínají telefonní seznam a neobsahují nekonečno receptů. Zato se snadno vejdou do kabelky či rozloží na kuchyňské lince. Navíc vyzkoušet všechny lákavé recepty stejně zabere hodně času, protože díky fotografiím jsou lákavé úplně všechny...
 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: www.isifa.com, www.vasut.cz, www.zapalena-kucharka.cz