Cestování za vínem není už dnes nic překvapujícího. Nasvědčuje tomu stále větší oblíbenost akcí, kdy moravští vinaři otevřou v danou dobu své sklepy a návštěvníci mají možnost procházet obcí či městečkem a ochutnávat vzorky, kde se jim zlíbí. Ke vzorku vína se většinou k zakousnutí nabízí místní pečivo, sýr či uzenina. Vína, která návštěvníkům nejvíce chutnala, si později mohou přijet nakoupit. Spojuje se tak zážitek příjemně stráveného dne s nově nabytými informacemi a zaplněním domácí vinotéky lahvemi s vyzkoušeným mokem.
 

 

Kam se vydat

Zkušenější milovníci vína znají akce s otevřenými vinařskými sklepy ze sousedního Rakouska, kde mají mnohem delší tradici a jsou přehlídkou nejen vinařů, ale i dalších zemědělských profesí z příslušné oblasti. Obdobné slavnosti se konají i ve Francii a v dalších zemích známých pěstováním vína. Jenže návštěva oněch zahraničních destinací vyžaduje mnohem větší přípravu. Už jen objevit na internetu, kdy a kde se něco koná, zajistit si ubytování a dopravu, to také vyžaduje dost času a přinejmenším základní znalost příslušného cizího jazyka, protože v mnoha oblastech evropského venkova s angličtinou prostě neuspějete. Ještě obtížněji se dají vyhledat bližší informace o tom, které víno u koho stojí za to, a kde nemá cenu se vůbec zdržovat. V takovém případě je nejlepší cestou k úspěchu mít mezi přáteli vinařského odborníka se znalostí místních poměrů. Kdo nikoho takového nezná, může využít služeb jedné z nemnoha cestovních agentur, které se na zájezdy za vínem specializují.

 

 

Jak to všechno začalo

Návštěva francouzských či italských vinných sklepů byla u nás původně výsadou restauratérů a hoteliérů, které dovozci vína začali v devadesátých letech vozit s sebou do zahraničí, aby jim ukázali obzory kvalitních vín a jejich prostřednictvím rozšířili povědomí běžných konzumentů. Mnohem později se objevili agentury, které pochopily, že i mezi lidmi mimo obor je dost nadšenců, pro něž se víno stalo koníčkem. Už jim ale nestačí chodit po řízených ochutnávkách, lační po nových informacích a především chtějí vše zkusit na vlastní kůži. Víno v sobě ukrývá mnoho z místního ovzduší, nese v sobě chuť místa i náturu obyvatel oblasti. Osobně takový poznatek pocítit a prožít je velmi intenzivní zážitek, který vnímavého člověka obohatí do konce života.

V posledních několika letech se v českých a moravských zemích zvedla velká vlna zájmu o gastronomii a kvalitní potraviny. Lidé se zajímají o vaření, revidují domácí zaběhnuté postupy a recepty, zkoušejí nové ingredience a objevují kouzlo místních surovin. Na poptávku po kurzech vaření a festivalech gastronomie začínají naštěstí reagovat i cestovní agentury, které nabízejí poznávací zájezdy nejen z vínem, ale také za různými gastronomickými specialitami. Člověk nemusí nutně holdovat alkoholu, aby objevil chuť Toskánska nebo Provence. Kdo má rád lanýže, může si objednat v některé z domácích restaurací třeba rizoto s kousky této vzácné houby. Pokud se ovšem vydá se zájezdem stejných šílenců od listopadu do března do severní Itálie či Provence a zkusí si s pomocí průvodce a psa najít svého vlastního lanýže, bude pro něj podobné jídlo v restauraci znamenat mnohem víc než jen způsob, jak snadno zahnat hlad.



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: gustibus.cz