Lidé, kteří rádi jedí, chodí do restaurací, vaří a vůbec se zajímají o to, co vkládají do úst, bývají většinou otevření novým informacím a rádi si rozšiřují obzory a zlepšují své dovednosti v kuchařském oboru. Proto jsme jako inspiraci pro vánoční dárky vybrali několik knih, které by mohly zaujmout aktivní kuchaře i zaneprázdněné workoholiky, kteří kuchařkou toužebně listují v posteli před spaním.

 

Hlavně v klidu

Z produkce nakladatelství Vašut nás zaujal další díl volné edice jednoduchých receptů doprovázených krásnými obrázky, tentokrát s názvem Kuchařka pro pohodáře. Kniha přináší přes sto neotřelých tipů, jak rychle a bez velké námahy s možným použitím konzervovaných surovin připravit večeři pro partnera či rodinu. Recepty pro maminky a miminka pomohou zase usnadnit dobu těhotenství, kojení a vstupu nového člena do rodiny. Pro každou z těchto fází nabízí recepty a rady na lehká a jednoduchá jídla.

 

Rodinné mlsání

Kuchařku pro báječné tchyně z nakladatelství Smart Press nesepsala profesionální kuchařka, ale scénáristka, autorka knih o rodičích a dětech a bývalá šéfredaktorka časopisu Děti a my PhDr. Helena Chvátalová. Svoje životní zkušenosti využila k tomu, aby knihu receptů na moučníky a rychlá jídla pro případ nečekané návštěvy doplnila o laskavé rady a postřehy, jak se sžít s novou rolí ve chvíli, kdy dospělé dítě zakládá vlastní rodinu.
Známá autorka kuchařek Hanka Michopulu zase reagovala na rostoucí oblibu nakupovat místní zeleninu a ovoce přímo od pěstitelů a sestavila kuchařku Recepty z farmářského trhu. Přináší návody na jídla ze sezónní zeleniny, která je nejlevnější a nejkvalitnější. Hanka Michopulu se snaží nejen předložit seznam receptů, ale i ukázat způsob přemýšlení nad přípravou jednotlivých plodin tak, aby se s nimi čtenář naučil nakládat i bez návodu a byl schopen improvizovat.

 

Vyšší vzdělání

Protože gastronomie není jen o vaření, ale také o poznávání nových chutí, přichystalo nakladatelství Slovart pro gurmány na vánoční trh další díl oblíbené edice Culinaria. Culinaria Čína je dlouho očekávaná cestovatelská kniha, která představí nejlidnatější zemi světa podle jednotlivých regionů, jejich typické kuchyně, specialit, zajímavostí i pro nás neobvyklých surovin. Kniha je proložena řadou receptů, podle nichž lze některá čínská jídla připravit doma.

Poslední kniha z našeho výběru si ponechala anglický název a také se nejedná přímo o kuchařku. Foodstyling je odvětví, se kterým se nejčastěji setkáváme v lepších restauracích nebo v knihách a časopisech s fotografiemi pokrmů. Pojednává totiž o tom, jak jídlo upravit před podáváním, aby ten, kdo se do něj pustí, měl zážitek nejen chuťový, ale také vizuální.

 



Autor: Daniela Opočenská | Fotografie: www.isifa.com, Vašut, Ikar, Slovart, Smart Press, Hanka Michopulu