Milé čtenářky, milí čtenáři,

zatímco v jiných letech jsme před Vánoci zvyklí otevírat peněženky dokořán a naše opasky se povolují až na ty úplně poslední dírky, letos je tomu jinak. Ze stránek novin, z televizní obrazovky i z monitoru našich počítačů se nás místo vybídek k co největšímu hýření hrnou varování, že opasky se budou naopak utahovat a že bude hůř. Uvažovali jsme, co vám, našim čtenářům, můžeme v takové době nabídnout, a došli jsme jednoznačně k názoru, že to jsou recepty, které vás finančně nezruinují, a že takových receptů musíte dostat za co nejmenší cenu velkou hromadu – že vám z nich připravíme vlastně takový celoroční jídelníček.

Co vás tedy s námi čeká:

Na leden a únor jsou pro vás nachystané recepty, jež vás opravdu zahřejí a které zároveň spadají do kategorie, abych tak kulantně řekla, mírně nedietní – ale můžete si je dovolit, vždyť do jarního hubnutí je ještě předaleko. V březnu a dubnu se můžete těšit na pěkně vypečené velikonoční tipy a také na dobroty ze zeleniny, které už patří do šuplíku „hlídáme si váhu“. V květnu se můžete připravit na rychlé, nenáročné recepty, které vás nebudou zdržovat při užívání krásných májových dnů, a také na sladké mlsání z lehkých těst – to si budete dávat při odpolední kávě na zahradě na jarním sluníčku, co už touhle dobou pěkně hřeje.

Následující letní měsíce jsou plné čerstvých bylinek, ovoce a zeleniny z vlastních zahrádek a skleníků – tak vás naučíme, jak je co nejlépe využít do báječných sladkých i slaných pokrmů. Srpen a září jsou kromě tradiční ovocné podzimní úrody zajímavé také úrodou z lesa – houbami. A právě houby, jablka, hrušky a švestky jsou hlavní náplní receptů pro tyto měsíce.

A pak už se rok překulí skoro ke konci, říjen a listopad s sebou přivanou sychravé počasí, které vleze pod kůži a vy se budete možná chtít zahřát pořádnou baštou – a tu jsme právě pro tenhle nevlídný podzimní čas pro vás nachystali. A kromě ní i nápady a triky na v předvánoční době tolik oblíbené večírky všeho druhu. A než se stačíte otočit, je tu prosinec, který je především ve znamení Vánoc, vánočního voňavého pečení a možná také mlsání u televizních pohádek – a to všechno a ještě mnohem víc najdete v našem speciálu, který právě držíte v ruce.

A protože hodně fotografií receptů, které v našem časopise najdete, vzniká za naší přítomnosti, tak je můžeme ochutnávat a třeba já už teď jistojistě vím, že můj recept pro první listopadový týden bude bramborový koláč s vinnou klobásou, protože je to úplně neskutečná dobrota. Takže si pojďte vybrat také vy ten svůj a pojďme na to!

Zábavné vaření, spokojené strávníky a především dobrou chuť přeje

Jana Zbyňková



Fotografie: www.isifa.com, redakce